Matovič: Procházka chcel cezo mňa načierno nakúpiť predvolebnú inzerciu

TASR TA3 SITA
2.6.2014 11:17

Prezidentský kandidát Radoslav Procházka (Sieť) sa prostredníctvom Igora Matoviča (OĽaNO) pokúsil nakúpiť predvolebnú inzerciu načierno, s tým, že 50 až 90 percent z nej zaplatí v hotovosti, "na drevo" a bez akéhokoľvek dokladu. Na tlačovej konferencii to vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič.

Hodnota reklamy, o ktorú išlo, bola podľa neho 17.200 eur s DPH a mala byť zverejnená v reklamnom médiu, ktoré vydáva rodinná firma Matovičovcov. "Vyžadoval odo mňa, aby som sa priamo podieľal na nelegálnom financovaní jeho kampane," vyhlásil Matovič. Dodal, že s ponukou na platbu v hotovosti nesúhlasil a transakcia medzi novinami a Procházkom následne prebehla štandardne, podľa zákona.

Matovič dodal, že rozhovor medzi ním a Procházkom prebehol medzi štyrmi očami, preto jeho obsah nemôže dokázať. Vyzval však Procházku, aby predstúpil pred detektor lži a tam preukázal, že tento rozhovor prebehol inak. "Ak sa dokáže, že som si to vymyslel, odídem navždy z politiky," vyhlásil Matovič s tým, že ak Procházka na polygrafe neuspeje, mal by politiku opustiť on. "Špecialisti na reklamu odhadli, že Procházkova kampaň stála 700.000 - 800.000 eur, priznal však len 250.000 eur. Nie je rozdiel v tom, že aj v iných médiách platil 50 až 90 percent načierno, na drevo?" opýtal sa Matovič.

Dodal, že nad dnešným vyhlásením rozmýšľal takmer dva mesiace a dokonca zvažoval svoj odchod z politiky. Bolo by to však podľa neho zbabelé. "Po tejto skúsenosti si absolútne neviem predstaviť, že by som politikovi Procházkovi veril čokoľvek. Mrzí ma, že som týmto odhalením zobral niektorým ľuďom na Slovensku nádej," uzavrel Matovič. Dodal, že sa radil s právnikom, podľa ktorého samotný rozhovor medzi Procházkom a Matovičom nebol trestným činom a je ho možné odsúdiť skôr v etickej rovine.

Radoslav Prochazka reagoval na facebooku: Mám 42 rokov a ešte nikdy som nebol na detektore lži. Konečne poriadna príležitosť! Dúfam len, že Igor potom znovu nepovie, že to iba žartoval...

Procházka je pripravený podrobiť sa vyšetreniu na detektore lži. Spolu s ním aj jeho vedúci štábu Martin Dubéci. „Za inzerciu v tituloch vydavateľstva Regionpress sme na základe faktúr zaplatili spolu 17 224 eur, z toho 2 870 eur bola DPH. Nič nad rámec tejto sumy sme mu ani nezaplatili, ani nikdy neponúkali zaplatiť,“ uvádza Dubéci v stanovisku, ktoré poskytol agentúre SITA.

Pozrite si TB Igora Matoviča

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok