Rusko vyhlásilo, že NATO povzbudzuje Kyjev, aby použil na východe Ukrajiny silu

TA3 TASR
2.6.2014 06:44

Ruský veľvyslanec pri NATO Alexander Gruško dnes obvinil západnú alianciu z povzbudzovania ukrajinskej vlády, aby používala silu na východe Ukrajiny, a z brzdenia úsilia nájsť mierové riešenie krízy.

Rusko vyhlásilo, že NATO povzbudzuje Kyjev, aby použil na východe Ukrajiny silu
SITA

Informovala o tom ruská tlačová agentúra RIA Novosti.

Gruško, ktorý sa stretol v Bruseli s ostatnými veľvyslancami členských štátov NATO, takisto povedal, že bezprecedentná aktivita aliancie neďaleko ruských hraníc zvyšuje napätie a môže podkopať existujúce bezpečnostné dohody.

Schôdzka veľvyslancov NATO s moskovským kolegom bola prvá od marca.

Hovorkyňa vojenskej aliancie Oana Lungescuová po stretnutí vyhlásila, že pohľady NATO a Ruska na krízu na Ukrajine "sú naďalej veľmi vzdialené".

Ambasádori NATO vyzvali Rusko, aby začalo konštruktívny dialóg s ukrajinským novozvoleným prezidentom Petrom Porošenkom, a uviedli tiež, že neuznajú pripojenie Krymu k Ruskej federácii.

"Takisto vyzvali Rusko, aby rešpektovalo svoj medzinárodný záväzok, že zastaví tok zbraní cez hranice a podporu ozbrojených separatistov na Ukrajine a že úplne a overiteľne stiahne z hranice svojich vojakov," uviedla hovorkyňa NATO, ktorú citovali tlačové agentúry Reuters a DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok