Z víťazstva v derby posledného kola sa raduje majstrovský Slovan

TA3 TASR
31.5.2014 20:29

V sobotňajšom šlágri záverečného 33. kola futbalovej Corgoň ligy 2013/2014 zvíťazil Slovan Bratislava nad domácim Spartakom Trnava 2:1. "Belasím" sa podarilo vyhrať nad najväčším rivalom všetky tri zápasy v skončenej sezóne. Oba tímy už mali pred stretnutím isté svoje pozície, Slovan v predstihu obhájil majstrovský titul a Spartak obsadil tretiu priečku znamenajúcu štart v 1. predkole Európskej ligy UEFA.

FC Spartak Trnava - Slovan Bratislava 1:2 (1:2)

Góly: 17. Procházka - 9. Mészáros, 22. Gašparovič. Rozhodoval: Vnuk, ŽK: Čarnota, Schranz, Sabo, Janečka - Hudák, Záhumenský, Matejka, Bagi, Sipľak, ČK: 73. Sabo po druhej ŽK - 51. Záhumenský po druhej ŽK, 3050 divákov (vypredané).

Zostavy a striedania:

FC Spartak Trnava: Rusov - Janečka, Čarnota, Tóth, Chovanec (56. Hodek) - Kuzma (82. Kuračka), Procházka - Schranz, Gašparík, Sabo - Vyskočil (65. Nworah)

Slovan Bratislava: Polaček - Vrablec, Gorosito, Niňaj, Záhumenský - Hudák - Mészáros, Bagi, Gašparovič (90.+1 Miklós) - Fořt (84. Kováč), Matejka (53. Sipľak)

Pred zápasom sa fanúšikovia Spartaka poďakovali legende svojho klubu Miroslavovi Karhanovi mohutným potleskom, megatortou a portrétom, ktoré rekordéra v počte odohratých zápasov za reprezentáciu dojali spolu s jeho rodinou k slzám. Následne si prítomní na Štadióne Antona Malatinského minútou ticha uctili obete nedávnych povodní v Srbsku. V charitatívnej zbierke fanúšikovia Spartaka ukázali svoj ľudský rozmer, keď do nej prispeli sumou takmer 30.000 eur, ďalších desaťtisíc sa na Balkán rozhodol poslať aj Slovan.

Od úvodných minút boli oba tímy naladené útočne. Ako prví dokázali po plejáde pološancí udrieť hostia, keď v 9. minúte Tóth neodkopol loptu a Mészáros potrestal jeho veľkú chybu - 0:1. Trnava odpovedala relatívne rýchlo, Procházka sa šikovne zbavil dvoch brániacich hráčov a loptu elegantne poslal do siete, Polaček bol proti umiestnenej strele trnavského kapitána bezmocný - 1:1. Nerozhodný stav však dlho nevydržal. Rusov v 22. minúte zbytočne otáľal s odkopom lopty, čo využil dobiehajúci Gašparovič a vďaka svojmu dôrazu znova poslal Slovan do vedenia - 1:2. "Belasí", ktorí nastúpili s viacerými mladíkmi v zostave, dali oba góly po hrubých individuálnych chybách domácich hráčov. V ďalšom priebehu prvého polčasu sa na ihrisku neraz iskrilo a rozhodca Vnuk mal na posudzovanie zákrokov zvláštny meter, čo futbalu rozhodne uškodilo. Po trojgólovej smršti už ďalší zásah nepadol, aj šancí ubudlo a hra sa utopila v priemernosti.

Časomer ukrojil len pár sekúnd z druhej 45-minútovky a Sabo mohol vyrovnať, jeho krížnu delovku však Polaček vyrazil a následnej dorážke Gašparíka chýbala presnosť i razancia. V 52. minúte rozhodca vylúčil Záhumenského po faule na prenikajúceho Schranza a Spartak dostal možnosť hrať dlhý čas "presilovku". Vyrovnanie mal na hlave Vyskočil, ale lopta mu ideálne nesadla. Domáci si nevedeli poradiť s obranným valom, skúšali to centrami zo strán, ale bezvýsledne. V 73. minúte si neudržal nervy na uzde Sabo a tiež po druhej žltej karte dohral, pomer síl na ihrisku sa tak vyrovnal. V nervóznom zápase nezvládol svoju rolu hlavný arbiter, ktorý ťahal karty ako pri mariáši a vôbec nedokázal ustrážiť emócie hráčov. V 88. minúte Čarnotova strela preletela tesne vedľa pravej žrde, no to bolo zo strany "bílích andelov" všetko. Slovan si už víťazstvo nad odvekým rivalom udržal a ligu vyhral s 12-bodovým náskokom pred Trenčínom.

Hlasy:

Juraj Jarábek, tréner Trnavy: "Chceli sme sa rozlúčiť víťazstvom, ale naši hráči si asi mysleli, že sa dnes súper porazí sám. Dali sme si nešťastný gól a hrali sme celý čas do plných, na čo nám chýba kvalita vpredu. Za stavu 1:2 mal čistú šancu Gašparík, keď netrafil prázdnu bránu. Potom to bolo už len dobýjanie bez nápadu a streľby. Trnava si možno až po sezóne uvedomí, čo sme dosiahli. Tretie miesto je úžasné."

Jozef Kontír, asistent trénera Slovana: "Vyhrali sme derby, takže krásna rozlúčka so sezónou. Dnes vyhral kolektív na čele s mladíckou drzosťou, debut si odbili Záhumenský a Sipľak. Aj zo strany Trnavy to bol korektný zápas, hoci padli dve červené karty. Ak budú takéto derby, môžeme sa na ne tešiť."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok