Priemerný maturant zvládol polovicu testu z matematiky

SITA
30.5.2014 12:17

Slovenskí maturanti priemerne tento rok úspešne vypočítali zhruba polovicu maturitného testu z matematiky. Viac sa žiakom darilo v testoch zo slovenčiny, ktoré priemerne maturanti zvládli na 62,6 %.

Priemerný maturant zvládol polovicu testu z matematiky
SITA

Vyplýva to z výsledkov externej časti maturitnej skúšky, ktoré zverejnilo ministerstvo školstva a Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM). Testy tento rok písalo dohromady 50 215 maturantov v 739 stredných školách.

Matematiku si ako maturitný predmet vyberajú stredoškoláci dobrovoľne, tento rok si ju vybralo 7 205 stredoškolákov. Priemerná úspešnosť testu z matematiky bola 54,4 %, o niečo lepšia ako vlani, keď maturanti dosiahli priemernú úspešnosť 50,9 %. Výrazne viac žiakov si maturitu z matematiky zvolilo na gymnáziách, títo žiaci boli aj viac úspešní (61 %) ako žiaci stredných odborných škôl a konzervatórií (39,1 %). Aby stredoškoláci úspešne zmaturovali z matematiky, potrebovali získať viac ako 25 % bodov z testu a známku 1 až 3 z ústnej odpovede. Ak sa im odpoveď podarila na štvorku, v teste museli dosiahnuť viac ako 33 % bodov. Úspešnosť nižšiu alebo rovnú 25 % bodov dosiahlo 533 žiakov. Z tohto bolo 90 gymnazistov a 443 žiakov stredných odborných škôl. "Z počtu 90 žiakov gymnázií si 81 žiakov vybralo matematiku ako voliteľný predmet, to znamená, že títo žiaci musia opakovať maturitnú skúšku z matematiky, aby ju úspešne vykonali. Vzhľadom na to, že pre žiakov stredných odborných škôl a konzervatórií je matematika dobrovoľným predmetom, výsledok neúspešnej skúšky sa do celkového výsledku maturitnej skúšky nezapočítava," informuje NÚCEM. Žiakom sa v matematickom teste najviac darilo v základoch matematiky a algebre. Najväčšie problémy im robí stereometria a žiakom stredných odborných škôl funkcie. Najúspešnejší v matematike sú žiaci z Prešovského kraja, najmenej úspešní žiaci z Banskobystrického kraja.

Slovenský jazyk a literatúra je predmet, ktorý je pre maturantov povinný. Test a slohovú prácu z neho písalo 47 447 žiakov. Priemerná úspešnosť testu bola 62,6 %, o málo vyššia ako vlaňajšia - 61,8 %. Gymnazisti boli aj v tomto prípade úspešnejší, dosiahli v teste priemerne 74,6 % v porovnaní so žiakmi stredných odborných škôl a konzervatórií, ktorých priemerná úspešnosť je 56,4 %. Maturantom sa najviac darilo pri čítaní s porozumením, najmenej v literárnej zložke testu. Pri maturite z jazykov píšu žiaci nielen test, ale aj slohovú prácu. Na to, aby stredoškolák úspešne zvládol maturitu z jazyka, musí získať viac ako 33 % z testu alebo viac ako 25 % zo slohu a dostať známky 1, 2 alebo 3 z ústnej odpovede. Ak ústnu odpoveď zvládne na štvorku, spomínanú percentuálnu úspešnosť musí dosiahnuť v oboch prípadoch. Úspešnosť nižšiu alebo rovnú 33 % v teste dosiahlo tento rok 1 855 žiakov. Pri delení škôl podľa zriaďovateľa dopadli tie cirkevné úspešnejšie ako školy súkromné. Rozdiel v úspešnosti medzi štátnymi a súkromnými, resp. štátnymi a cirkevnými školami však nebol významný.

Každý žiak povinne maturoval z jedného cudzieho jazyka, na výber bola angličtina, nemčina, ruština, francúzština, španielčina a taliančina. Z cudzích jazykov si najviac stredoškolákov zvolilo ako maturitný anglický jazyk, a to 37 239 žiakov. Gymnazisti majú maturitu povinnú na vyššej úrovni - B2. Žiaci stredných odborných škôl a konzervatórií si môžu vybrať, či chcú maturitu ľahšiu - B1 úroveň, alebo ťažšiu - B2 úroveň. Ťažší test tento rok písalo 23 034 žiakov, ľahší 14 205 maturantov. Priemerná úspešnosť testu z anglického jazyka na úrovni B2 bola 61,5 %, na úrovni B1 51,3 %. Rovných 33 % z testu alebo menej z nižšej úrovne testu dosiahlo 3 919 žiakov, z vyššej úrovne pre gymnáziá to bolo 973 žiakov. "Najlepšie výsledky dosahujú žiaci v oboch úrovniach v časti počúvanie s porozumením. Najväčšie problémy všetkým žiakom pravidelne robí časť gramatika," zistil z výsledkov NÚCEM. V angličtine boli najúspešnejší gymnazisti z Bratislavského kraja, najmenej úspešní zas gymnazisti z Banskobystrického kraja. Stredné odborné školy a konzervatóriá majú v anglickom jazyku porovnateľnú úspešnosť v rámci celého Slovenska. Nemčina dopadla tento rok horšie ako angličtina. Nemecký jazyk si vybralo ako maturitný predmet 8 349 stredoškolákov. Priemerná úspešnosť testu z nemeckého jazyka na vyššej úrovni bola 54,3 %, na úrovni nižšej 36,2 %. Rovných 33 % alebo menej v nižšej úrovni testu dosiahlo 3 078 žiakov a v teste vyššej úrovne 184 žiakov. Ruštinu si tento rok zvolilo 1 142 maturantov, francúzštinu 75 žiakov, španielčinu 32 žiakov, z taliančiny sa rozhodlo maturovať päť stredoškolákov.

V školách s vyučovacím jazykom národnostných menšín písali žiaci aj test z týchto jazykov. V školách s vyučovacím jazykom maďarským písali maturanti test z predmetov maďarský jazyk a literatúra, a to 2 023 žiakov, aj slovenský jazyk a slovenská literatúra - 2 025 žiakov. Z maďarčiny napísali žiaci test priemerne na 51,8 %, zo slovenčiny a slovenskej literatúry na 47,9 %. Z ukrajinčiny maturovalo 25 žiakov jedného gymnázia s vyučovacím jazykom ukrajinským a dosiahli v teste priemernú úspešnosť 79,5 %.

Žiaci, ktorí neuspeli v písomnej maturite, majú možnosť zopakovať si vybranú časť skúšky v opravnom termíne. Ten bude od 3. do 8. septembra. Na skúšku sa žiaci musia riaditeľovi školy prihlásiť do 30. júna 2014. 
Výsledky škôl z jednotlivých maturitných predmetov zverejnil Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania na svojej internetovej stránke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok