OSN je znepokojená vykonávaním veľkej potreby mimo záchodov

TASR
29.5.2014 06:23

Až miliarda ľudí na celom svete vykonáva veľkú potrebu mimo sociálnych zariadení. To znepokojuje Organizáciu Spojených národov, ktorá v stredu vyzvala na ukončenie takýchto praktík.

OSN je znepokojená vykonávaním veľkej potreby mimo záchodov
SITA

Podľa OSN defekácia na voľných priestranstvách stojí ročne 260 miliárd dolárov v dôsledku chorôb, úmrtí a poklesu produktivity. Informovala agentúra DPA.

Vyprázdňovanie na iných miestach než záchodoch prispieva k šíreniu hnačiek, úplavice, týfusu a žltačky typu A. Okrem toho podľa OSN vedie k sexuálnemu obťažovaniu a znásilňovaniu žien a núti dievčatá zanechať vzdelanie už v období puberty.

"Je načase hovoriť otvorene o defekácii na otvorených priestranstvách a je načase s ňou skoncovať," vyhlásil námestník generálneho tajomníka OSN Jan Eliasson.


Niektoré krajiny, v ktorých sa ešte začiatkom 90. rokov až 30 percent populácie vyprázdňovalo vonku - ako napríklad Vietnam a Bangladéš - v súčasnosti hlásia, že sa im tento neduh podarilo úplne vykoreniť.


Desiatky ďalších krajín s ním však naďalej zápasia. V Indii sa až 600 miliónov ľudí, teda polovica obyvateľstva, vyprázdňuje mimo WC či latríny. Premiér Nárendra Módí, aby ukázal, že si rozmery problému uvedomuje, už počas svojej predvolebnej kampane vehementne podporoval iniciatívu "Záchody majú prednosť pred chrámami".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok