Slováci prehrali v Petrohrade s domácimi Rusmi

SITA TA3
26.5.2014 18:30

Slovenská futbalová reprezentácia prehrala v pondelkovom prípravnom zápase s výberom Ruska 0:1 (0:0). Jediný gól duelu dosiahol útočník Alexander Keržakov, ktorý v 82. min hlavou prekonal Jána Muchu.

Na petrohradskom štadióne Petrovskij mali v prvom polčase domáci futbalisti miernu prevahu, no neprekonali pozorného Muchu. Na opačnej strane si Akinfejev poradil s pokusmi Weissa, Maka a priamym kopom Stocha. Po zmene strán pokračovala aktívna hra domácich, ale defenzíva tímu SR bola pozorná. V 82. min centroval Kannunnikov, Keržakov bez povšimnutia dvojice slovenských obrancov vyskočil a skóroval.

Slováci majú po pondelku v kalendárnom roku 2013 bilanciu dve víťazstvá a jedna prehra, keď pred duelom v Rusku zdolali Izrael aj Čiernu Horu. V ôsmom vzájomnom súboji oboch tímov dosiahli Rusi tretí triumf, ďalšie tri stretnutia sa skončili nerozhodne a dvakrát sa z víťazstva tešili Slováci. 

Výsledok - pondelok: 
PETROHRAD 
Rusko - Slovensko 1:0 (0:0)
Gól: 82. Keržakov, bez kariet, rozhodovali: Mark Clattenburg - Stuart Burt, Jake Collin (všetci Angl.), 12 000 divákov 

Zostavy:
Rusko: Akinfejev (74. Lodygin) - Ješčenko (46. Kozlov), V. Berezuckij, Ignaševič, Kombarov - Denisov - Samedov (75. Jonov), Fajzulin (86. Mogilevec), Dzagojev (46. Kanunnikov), Šatov - Kokorin (75. Keržakov) 
Slovensko: J. Mucha - Pekarík, Gyömbér, J. Ďurica, Hubočan (76. Čikoš) - Pečovský (68. Saláta), Kiss - Mak, Weiss (72. E. Sabo), Stoch (89. Šesták) - A. Nemec (62. Sylvestr) 

V 7. min potiahol Weiss lotu po pravej strane, prenikol do pokutového územia a jeho strelu "upratal“ na roh Akinfejev. Lopta sa zo štandardky dostala ku kapitánovi Ďuricovi, no ten mieril z voleja vysoko nad. Domáci futbalisti sa snažili kombinačnou hrou utvoriť si strelecké príležitosti, ale ich úsilie sa končilo pred pokutovým územím Slovákov. Po štvrťhodine hry strieľal z 20 m Stoch, no loptu zblokovala domáca defenzíva. V 20. min preveril pozornosť J. Muchu stredopoliar Dzagojev.

V 27. min si Rusi vypracovali odvtedy najväčšiu šancu, ale brankár Mucha loptu vyboxoval Pečovský ju poslal do bezpečia. Vzápätí nebezpečne pálil z uhla Kokorin, ale ani ten nenašiel recept na slovenského brankára, ktorý si na strelu Šatova z 30. min nesiahol, pretože mierila nad. Ďalšiu šancu si tím Jána Kozáka vypracoval v 38. min - Mak prenikol po pravej strane, no jeho tvrdá strela skončila v náručí pozorného Akinfejeva. V 41. min na center Pečovského nevyskočil dostatočne vysoko A. Nemec. V závere I. polčasu skončil priamy kop Stocha u Akinfejeva. 

V 50. min sa Gyömbér prebojoval až do pokutového územia, lopta sa dostala k Stochovi, no jeho pokus neprekvapil brankára súpera. O osem minút neskôr dostal Kokorin loptu za Muchu, ale hlavný arbiter Mark Clattenburg z Anglicka odpískal postavenie mimo hry. Ofenzívne snahy slovenského družstva sa v tomto úseku hry končili väčšinou ďaleko pred šestnátskou súpera, výpady Rusov zachytávala defenzíva Slovákov zväčša na hranici pokutového územia.

V 72. min na center Kozlova vyskočil najvyššie ďalší striedajúci hráč domácich Kanunnikov, ale nepodarilo sa mu skrotiť loptu a ani zakončiť. Po sérii striedaní po pravom krídle prenikol Mak a podarilo sa mu aj vystreliť, no jeho pokus mieril vedľa bránky Lodygina. Vzápätí Sylvestr sa pokúsil vysunúť Stocha, no tesne pred ním odkopla loptu do bezpečia domáca defenzíva.

V 81. min "horelo“ pred Muchom, ale Ďurica situáciu vyriešil. Už o minútu neskôr však slovenská obrana - Ďurica a Kiss - nechala Keržakova zakončiť hlavou po Kanunnikovovom centri a miláčik domácich tribún upravil na 1:0. V záverečných minútach si už domáci tím ustrážil triumf, Slováci sa proti pripravenej defenzíve súpera nedokázali presadiť.

Kozák spokojný s defenzívou, menej s hrou dopredu

"Prišli sme sem s úmyslom odohrať čo najlepší duel a domácich potrápiť. Myslím si, že sa nám to dlho aj darilo. Rusko je v domácom prostredí silné a prešlo dosť veľa času, kým si utvorilo gólovú príležitosť. Keď však prišla prvá vážnejšia, dokázali ju využiť," zhodnotil na pozápasovej tlačovej besede kouč slovenskej reprezentácie Ján Kozák pondelňajší súboj na štadióne Petrovskij.

Šesťdesiatročný skúsený kormidelník bol spokojný s obrannou činnosťou. "V defenzíve sme hrali až na jedno zaváhanie slušne, chýbalo mi však viac aktivity smerom dopredu. Proti takému organizovanému mužstvu ako je Rusko sa však veľmi ťažko presadzuje. Náznaky síce boli, dostali sme domácich aj do úzkych, ale nestačilo to na to, aby sme strelili gól.“

Slovákom chýbalo viacero opôr. "Samozrejme, že s Hamšíkom, Škrtelom či Kuckom by sila tímu bola väčšia, najmä pokiaľ ide o držanie lopty a skúsenosti z ťažkých zápasov. Napriek ich absenciám sme poskladali schopné mužstvo, ktoré kládlo účastníkovi majstrovstiev sveta v Brazílii veľký odpor," poznamenal ďalej J. Kozák.

Ten dal na poste defenzívneho stredopoliara v Petrohrade príležitosť aj Filipovi Kissovi. "Čo sa týka úloh, ktoré dostal, snažil sa ich plniť. Na to, že hral prakticky prvýkrát za A-mužstvo, milo ma prekvapil," vyjadril sa na margo 23-ročného Kissa lodivod futbalistov SR.

Po tesnej jednogólovej prehre v ôsmom vzájomnom meraní síl s Ruskom je bilancia futbalistov Slovenska s týmto súperom mierne nepriaznivá (2 - 3 - 3, skóre 6:7). Petrohradská konfrontácia však bola vhodnou previerkou na jesenný štart v kvalifikácii ME 2016. Generálkou pre "kozákovcov" bude 5. septembra duel proti Malte, ktorý sa uskutoční v Žiline.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok