Vůjtek je sklamaný, budúcnosť bude riešiť neskôr

TA3 SITA TASR
19.5.2014 20:35

Slovenská hokejová reprezentácia nenaplnila očakávania verejnosti na druhom veľkom turnaji v sérii, po neúspešnom vystúpení na zimných olympijských hrách v Soči sa nepresadila ani na majstrovstvách sveta v bieloruskom Minsku, kde nepostúpila do štvrťfinále.

Definitívu osudu Slovákov dalo pondelkové víťazstvo Francúzska nad Dánskom 6:2, súboj od prvej do poslednej minúty sledoval na tribúne Čižovka Areny aj tréner Vladimír Vůjtek. Po návrate tímu domov sa bude v sídle Slovenského zväzu ľadového hokeja diskutovať aj o budúcnosti reprezentačného kouča.
"Turnaj ešte pokračuje, preto o budúcnosti nebudem hovoriť. Končí sa mi zmluva, nie som z tých, ktorí by sedeli nasilu na svojej stoličke. Všetko je to otázka budúcnosti, stretnutia, zhrnutia všetkých pre a proti. Dva turnaje sa nepodarili, možno pôjdem ďalej, možno skončím s hokejom," povedal krátko po skončení súboja Francúzov s Dánmi Vladimír Vůjtek.

Budúcoročné majstrovstvá sveta sú v Prahe a Ostrave, kde je súčasný kouč Slovenska ako doma. Šampionát 2015 by ho lákal, ale jasne si uvedomuje fakty: "Znie to dobre, ale k tomu, aby som tam mohol byť, sú potrebné aj výsledky."

Po pondelkovom podvečernom súboji v Minsku bol reprezentačný kouč sklamaný. Po dvoch tretinách mal jeho tím ešte nádej, Francúzi hrali s Dánmi 2:2. V záverečnej časti hry však hráči "galského kohúta" potvrdili, že im tieto tretiny na turnaji sedia a dali v nej štyri góly. "Keď Dáni vyrovnali na 2:2 a mali šance na ďalší gól, tak som si veľmi želal, aby sme v utorok mali o čo hrať," poznamenal obyvateľ moravských Klimkovíc.

Štvrťfinálové brány sa Slovensku zavreli naposledy v domácom prostredí v roku 2011. Po troch rokoch ich nedosiahol tím opäť. "Je to pre mňa sklamanie. Viem však dobre, s akým mužstvom sme do Minska prišli. Okrem jedenástich minút s Francúzskom podal tím výkon na hranici svojich možností. Zohral dobré zápasy s Českom či Kanadou, ktoré však prehral. Nemôžeme povedať, že hráči nebojovali alebo nehrali na hranici možností," skonštatoval Vladimír Vůjtek.

Pokazené tretie tretiny v prvých troch stretnutiach na turnaji definitívne rozhodli o slovenskom osude. Hráčov i trénera mrzí najmä tretia tretina s Francúzmi, v ktorej neudržali vedenie 3:1 a súper dokázal otočiť na 5:3. Práve Francúzi bojovali v posledných troch o štvrťfinále so Slovákmi. Na tretí pokus sa im podarilo uspieť. „Od zápasu s Francúzskom sme čakali, že to bude ťažké. Ten zápas nám utiekol. Francúzi hrajú už tretí rok dobrý hokej, majú mužstvo pokope. V útoku majú kvalitných hráčov, ktorí sa tlačia do bránky. Budujú svoj systém tri či štyri roky a je vidieť veľký pokrok. Keď dostanú šancu, vedia ju využiť,“ popisuje francúzsky tím Vladimír Vůjtek.

Kouč odchádzal smutný z druhého veľkého turnaja. Kým v Soči mal k dispozícii najlepší možný výber, do Minska nemohol zobrať najsilnejšiu zostavu. „Sú to iné pocity ako po olympiáde. Teraz sa nám ospravedlnilo dvadsať hráčov. Verejnosť síce bola naladená na štvrťfinále a prípadne aj medailu, ale my sme už pred turnajom hovorili, že vyraďovacia časť bude veľkým úspechom,“ tvrdí 67-ročný lodivod a o mladom veku tímu doplnil: „Možno pre budúcnosť slovenského hokeja je len dobré, že tu boli títo mladí chlapci, ktorí sa mohli vyhrať na medzinárodnom poli. Možno niektorých z nich na Slovensku pred dvoma mesiacmi nikto nepoznal.“

Slovenský tím zakončí šampionát v utorok o 15.45 SELČ duelom s Dánskom. Pre obe mužstvá to bude rozlúčka s Minskom. „Bude náročné motivovať hráčov. Nehráme iba pre postup do štvrťfinále, ale aj pre divákov a renking pre ďalšie MS. Zápasy sú sledované, nemôžeme si preto dovoliť odfláknuť duel,“ dodal Vladimír Vůjtek.

Nemeček: "Proti Dánom je stále o čo hrať"

Prehru Dánska s Francúzskom 2:6, ktorá znamená koniec slovenským nádejam na postup do štvrťfinále, sledoval priamo na tribúne Arény Čižovka aj Igor Nemeček. Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) po zápase netajil sklamanie, no na druhej strane športovo priznal, že Francúzi si víťazstvo i postup medzi najlepšiu osmičku zaslúžili.

Pondelňajší duel A-skupiny bol až do záverečnej desaťminútovky vyrovnaný (2:2). Reprezentanti "galského kohúta" však potom dvoma rýchlymi gólmi v priebehu necelej minúty naklonili misky váh na svoju stranu a prvú šancu na postup do štvrťfinále od roku 1995 už z rúk nepustili. "Desať minút pred koncom sme mali nádej, že zajtrajším víťazstvom nad Dánskom by sme mohli byť vo štvrťfinále. Behom posledných desiatich minút však hrali Francúzi vynikajúco, dali štyri góly a naša nádej sa rozplynula. Za stavu 3:2 a následne 4:2 sme už boli skeptickí a vedeli sme, že to nevyzerá dobre," povedal v rozhovore pre RTVS Nemeček, ktorý sledoval duel vo VIP-lóži spolu s hlavným trénerom Vladimírom Vůjtekom, jeho asistentmi Vladimírom Országhom, Petrom Oremusom a generálnym manažérom národného tímu Ottom Sýkorom.

Francúzi v záverečných minútach pridali ďalšie dva góly a Dánom nedali ani šancu pomýšľať na nejaký obrat. "Treba povedať, že Francúzi postúpili zaslúžene. Už pred dvoma rokmi vo Fínsku nás trápili a nakoniec sme cez nich postúpili do štvrťfinále. Minulý rok im ušiel postup len o kúsok. Po troch rokoch sa im to podarilo. Počas celého turnaja predvádzali veľmi dobrú hru. V základnej skupine zdolali nás aj Kanadu," priznal.

Pre Slovákov tak záverečný duel s Dánskom (utorok 15.45 SELČ) už stratil postupový náboj, no podľa Nemečeka je stále o čo hrať. "Teraz je pre nás najdôležitejšie dobre sa pripraviť na posledný zápas s Dánskom a pokúsiť sa ho vyhrať. Ide nám o konečné umiestnenie na turnaji, ale samozrejme aj o svetový rebríček pre ďalšie roky," pokračoval Nemeček, ktorý veril, že Slováci by v Minsku mohli preniknúť medzi najlepšiu osmičku. "V príprave sme vyhrali nad silným Ruskom i nad Fínmi, i keď neboli v kompletnom zložení. Postup do štvrťfinále s týmto mladým tímom by sa pre nás rovnal medaile. Nakoniec skončíme na 9. alebo 10. mieste, ešte uvidíme, ako to zajtra dopadne a preto majstrovstvá nemôžeme hodnotiť úspešne," uviedol.

"Tak nemôžeme hodnotiť ani zimnú olympiádu v Soči, kde sme mali veľmi kvalitné mužstvo a oveľa väčšie očakávania, no prehra so Slovinskom nás odsunula na to miesto, kde sme skončili," uviedol pre RTVS.

Celkové zhodnotenie šampionátu i celej sezóny urobí SZĽH až po skončení MS, pričom vedenie zväzu musím riešiť aj otázku budúcnosti reprezentačného kormidelníka. "Trénerovi Vůjtekovi sa končí zmluva so zväzom 30. júna. Teraz si to musíme prebrať. Na budúci týždeň nás čaká výbor a ja verím, že do leta budeme vedieť, kto bude viesť reprezentáciu. Aj vzhľadom na to, aby sme mohli v pokoji odštartovať prípravu na ďalšiu sezónu," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok