Sľub nerozširovať NATO nikdy nepadol, tvrdí štúdia

TASR
15.5.2014 17:48

Západ nikdy neporušil sľub o nerozširovaní NATO po zjednotení Nemecka, pretože takýto sľub nikdy nedal. Vyplýva to z dnes zverejnenej správy výskumného centra NATO Defense College (NDC), vojenskej akadémie pre štábnych dôstojníkov a generálov ozbrojených síl členských krajín aliancie.

Sľub nerozširovať NATO nikdy nepadol, tvrdí štúdia
TA3

"Diskusia o rozširovaní NATO sa spočiatku vyvíjala výhradne v kontexte zjednotenia Nemecka," citovala zo správy agentúra RIA Novosti. "Na kľúčových rokovaniach 2+4 v júli 1990, ktoré napokon viedli (prezidenta Sovietskeho zväzu Michaila) Gorbačova akceptovať zjednotené Nemecko v NATO, nebola táto otázka nikdy vznesená," konštatuje sa v správe.

Podľa nej vyhlásenia niektorých západných politikov, napríklad niekdajšieho šéfa americkej diplomacie Jamesa Bakera, si však mohli sovietski lídri interpretovať ako sľub NATO, že odmieta plány na rozširovanie.
Výskumné centrum NDC sa ďalej odvoláva na Záverečný akt Konferencie o bezpečnosti a spolupráci v Európe, ktorý bol podpísaný v roku 1975 v Helsinkách. Z neho vyplýva, že každá suverénna krajina má právo rozhodnúť sa o tom, do ktorej aliancie vstúpi. NATO by tak porušilo medzinárodné právo, ak by kategoricky odmietlo žiadosť niektorého štátu o členstvo.

Vzťahy medzi Moskvou a NATO sa zhoršili po tom, čo sa Krym v marci odtrhol od Ukrajiny a pripojil sa k Ruskej federácii, pripomenula RIA Novosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok