Slovenskí politici si pripomenuli obete druhej svetovej vojny na Slavíne

TASR, TA3
9.5.2014 13:02

Na bratislavskom Slavíne si naši aj zahraniční politici uctili pamiatku padlých sovietských vojakov pri príležitosti 69. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Na pietnom akte sa zúčastnili predstavitelia vlády i zahraničných veľvyslanectiev.

"Je tu kancelária prezidenta, spolu s vojakmi čestnej stráže. Považovali sme za česť prísť si pripomenúť pamiatku vojakov, ktorí padli. Je to iniciatíva prezidenta republiky. Popoludní tu bude ďalšie podujatie, my sa pripájame k tým, ktorí tu dnes položia veniec," vysvetlil pre TASR hovorca prezidenta Marek Trubač.

Na Slovensku, podobne ako vo zvyšku Európy, sa oslavuje Deň víťazstva nad fašizmom 8. mája, v Ruskej federácii o deň neskôr. Je to preto, že v čase opätovného podpísania kapitulácie predstaviteľmi fašistického Nemecka krátko pred polnocou 8. mája 1945, bol v dôsledku časového posunu v Rusku už nasledujúci deň - 9. máj.

"Nechcem sa pustiť do úvah, prečo ôsmy, deviaty. Chcem konštatovať len jedno, je to úcta pre tých, ktorí padli v druhej svetovej vojne. Je jedno, či si ich prídem uctiť ôsmeho, alebo deviateho, alebo dokonca v iný deň v roku. Zaslúžia si to," reagoval na otázku, prečo si pripomína koniec vojny 9. mája, prezident Ivan Gašparovič.


"Každý človek si uvedomuje, čo znamená prežiť vojnu, každý človek si musí uctiť tých, ktorí za slobodu a právo položili vlastný život. Všetci tí, čo tu na Slavíne odpočívajú, si od nás takúto úctu zaslúžia," konštatoval prezident pri príležitosti 69. výročia konca 2. svetovej vojny na bratislavskom Slavíne.

Monumentálny vojnový pamätník pripomína oslobodenie mesta Červenou armádou v apríli 1945. Je vojenským cintorínom, kde je pochovaných vyše 6800 sovietskych vojakov, ktorí zomreli počas bojov o mesto a okolitý región v posledných týždňoch druhej svetovej vojny. Spoločné dielo slovenských umelcov odovzdali verejnosti v roku 1960.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok