Veriaci Trnavskej arcidiecézy sa pripravujú na púť do Šaštína

TASR
9.5.2014 09:06

Celodiecéznu púť do Národnej baziliky v Šaštíne Strážach pripravuje Trnavská arcidiecéza (TA) v rámci Roku Sedembolestnej Panny Márie na sobotu 17. mája.

Veriaci Trnavskej arcidiecézy sa pripravujú na púť do Šaštína
TASR

Program v bazilike začne spoločnou modlitbou o 9.30 h, o 10.30 h bude trnavský arcibiskup Ján Orosch celebrovať slávnostnú pontifikálnu omšu. V jej závere sa všetci duchovní spolu s veriacimi zveria modlitbou pod ochranu Sedembolestnej Panny Márie.

Podľa hovorcu Arcibiskupského úradu Dušana Kolenčíka arcidiecéza na púť pozýva, no dopravu veriacich do Šaštína nezabezpečuje. To si vzali za svoje jednotlivé farnosti, ktoré budú vysielať autobusy podľa záujmu. Nahlásené sú aj hromadné účasti škôl a podobne. „Veríme vo vysokú účasť,“ uviedol Kolenčík. Od začiatku januára, keď začal Rok Sedembolestnej Panny Márie, sa veriaci z TA zúčastňovali na čiastkových púťach.

„Napríklad 3000 ľudí z celého Slovenska sa 1. mája zúčastnilo na púti maďarsky hovoriacich veriacich. Medzi nimi nechýbali ani maďarsky hovoriaci veriaci z územia Trnavskej arcidiecézy. V sobotu 3. mája sa konala púť Spolku svätého Vojtecha. Tam tiež určite nechýbali i členovia SSV žijúci na území TA,“ dodal hovorca.

Uskutočnili sa aj púte hasičov či lekárov a niektorých obcí samostatne. Program celodiecéznej púte bude pokračovať od 13.00 h duchovno-hudobným pásmom s prednáškou, svedectvami a koncertom, ukončia ho o 16.00 h Loretánske litánie.


Národná bazilika Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne Strážach sa nachádza na území Trnavského kraja, no v rámci členenia cirkevných provincií prináleží pod Bratislavskú arcidiecézu. Dôvodom vyhlásenia tematického roka je 450. výročie od prvého zázraku na príhovor Panny Márie v Šaštíne a 50. výročie potvrdenia Sedembolestnej Panny Márie za Patrónku Slovenska pápežom Pavlom VI. Ten istý pápež  zároveň vyhlásil chrám v Šaštíne za baziliku minor. Rok Sedembolestnej Panny Márie bude do 31. decembra 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok