Zomrel syn nacistického obchodníka, u ktorého našli vzácne obrazy

TASR TA3
6.5.2014 21:25

Vo veku 81 rokov zomrel dnes v Mníchove nemecký zberateľ umenia Cornelius Gurlitt, ktorý bol synom obchodníka s umením v službách Adolfa Hitlera.

Zomrel syn nacistického obchodníka, u ktorého našli vzácne obrazy
SITA

Gurlitt skonal vo svojom mníchovskom byte, bol pri ňom jeho lekár a opatrovateľ, potvrdil zberateľov hovorca Stephan Holzinger. Syn Hildebranda Gurlitta bol už niekoľko mesiacov ťažko chorý. Začiatkom roka mu údajne voperovali bypass.

Vo februári 2012 sa v zberateľovom mníchovskom byte našla neoceniteľná zbierka, ktorú úrady zhabali. Do zbierky s takmer 1400 dielami patrili aj obrazy Pabla Picassa, Marca Chagalla, Henriho Matissa, Maxa Beckmanna a Emila Noldeho.

Gurlitt začiatkom apríla zmluvne uistil nemeckú vládu a spolkovú krajinu Bavorsko, že svoju zbierku v miliónovej hodnote dovolí skúmať odborníkom aj po tom, ako zhabanie ukončia.

Zberateľ tiež sľúbil, že eventuálne vráti tie diela, u ktorých je podozrenie, že pochádzajú z nacistických krádeží. Prokuratúra v Augsburgu potom súhlasila s vydaním zbierky. Zomrel však bez toho, aby diela ešte raz uvidel, informovala internetová stránka nemeckého týždenníka www.spiegel.de.

Gurlitt žil utiahnutým životom v dome v Salzburgu a v byte v mníchovskej štvrti Schwabing, až kým sa neocitol v centre zrejme najpozoruhodnejšej umeleckej senzácie uplynulých desaťročí. V rozhovore pre týždenník Spiegel povedal, že nič nemal radšej ako svoje obrazy. V súvislosti so zhabaním obrazov uviedol, že úrady mohli počkať, kým nebude mŕtvy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok