OSN a LAŠ chcú obnovenie ženevských rokovaní o Sýrii

TASR
4.5.2014 07:32

OSN a Liga arabských štátov chcú dosiahnuť obnovenie ženevských rokovaní zástupcov režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada s povstalcami. Zhodli sa na tom generálni tajomníci oboch organizácií - Pan Ki-mun a Nabíl al-Arabí, ktorí v sobotu rokovali v Abú Zabí.

OSN a LAŠ chcú obnovenie ženevských rokovaní o Sýrii
SITA

Podľa tlačového vyhlásenia OSN sa diplomati dohodli, že v záujme obnovenia ženevských rokovaní vyvinú spoločné úsilie.

Posledné kolo ženevských rokovaní o budúcnosti Sýrie na jar toho roku skrachovalo. Západ z toho vinil sýrsku vládu, Sýria zase Američanov a Izrael. Vyjednávač OSN Lachdar Bráhímí sa za neúspech rokovaní ospravedlnil občanom Sýrie, ktorí si najviac odnášajú bezzubosť diplomacie.

Pan a al-Arabí sa počas rokovaní v Abú Zabí zhodli aj na tom, že prezidentské voľby v Sýrii, vypísané na 3. júna, sú nezlučiteľné s diplomatickými snahami o urovnanie konfliktu.

Do volieb, ktorých favoritom je úradujúci prezident Bašár Asad, sa zaregistrovalo 23 kandidátov.
Júnové prezidentské voľby sa budú konať v podmienkach už viac ako tri roky trvajúcej krvavej občianskej vojny. Časť územia krajiny, podľa niektorých odhadov až 60 percent, pritom zostáva mimo kontroly vlády v Damasku.

V tomto kontexte sýrska opozícia a Washington označili usporiadanie hlasovania za frašku. OSN a Liga arabských štátov už dávnejšie upozornili, že voľby budú veľkou prekážkou mierových snáh.

Pôjde o prvé voľby za posledných 50 rokov, keď sa o funkciu prezidenta Sýrie bude môcť uchádzať viacero kandidátov. Ústava z roku 2012 tiež vypustila ustanovenie, podľa ktorej musel byť prezident členom vládnej strany Baas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok