WHO: Baktérie rezistentné voči antibiotikám sa rozšírili po celom svete

TASR
30.4.2014 19:33

Baktérie rezistentné na antibiotiká sa už rozšírili po celom svete, takže v budúcnosti by aj bežné infekcie a ľahšie zranenia mohli mať smrteľné následky. Uvádza sa v správe, ktorú dnes zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

WHO: Baktérie rezistentné voči antibiotikám sa rozšírili po celom svete
wiki

Správa je výsledkom prvého celosvetového prieskumu problému rezistencie antibiotík. Jej závery podľa expertov WHO poukazujú na naliehavú potrebu vývoja nových druhov antibiotík.

Autori správy zaznamenali obzvlášť vysoký výskyt rezistentných mikroorganizmov Escherichia coli, ktoré môžu vyvolať vážne ochorenia vrátane meningitídy a kožných, krvných a obličkových infekcií. V mnohých krajinách je liečba chorôb spôsobených touto baktériou neúspešná u viac ako polovice pacientov.

Častá odolnosť voči antibiotikám bola zaznamenaná aj u baktérii, ktoré bežne vyvolávajú zápaly pľúc a kvapavku.
Pokiaľ nebudú prijaté okamžité opatrenia, "svet mieri do postantibiotickej éry, v ktorej bežné infencie a ľahké zranenia, ktoré boli počas desaťročí liečiteľné, budú môcť opäť zabíjať," uviedol jeden zo zástupcov generálneho riaditeľa WHO Keidži Fukuda.

Experti WHO v tejto súvislosti vyzývajú obyvateľov, aby užívali len antibiotiká, ktoré im predpísal lekár, nedávali ich iným osobám, vždy doužívali celú predpísanú dávku a "nedojedali" zvyšky dávnejšie predpísaných liekov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok