Slovák zaplatí za bežný účet v priemere mesačne 3,60 eur

SITA
24.4.2014 12:19

Priemerný slovenský bankový klient zaplatí za svoj osobný účet 3,60 eur mesačne. Za celý rok je to viac ako 43 eur. Vyplynulo to z prieskumu, ktorý na základe porovnania poplatkov za vedenie účtu v jedenástich bankách na Slovensku uskutočnil finančný portál FinancnaHitparada.sk.

Slovák zaplatí za bežný účet v priemere mesačne 3,60 eur
SITA

"Možnosť mať nulový poplatok za vedenie účtu ponúka viacero bánk. Väčšinou však je potrebné pre získanie účtu zadarmo splniť viaceré podmienky, najčastejšie aktívne tento balík využívať, prípadne využívať aj ďalšie produkty banky. Podmienky nie je v každej banke úplne jednoduché splniť," povedal výkonný riaditeľ portálu Maroš Ovčarik.

Portál vytvoril porovnanie na základe dvoch modelových profilov klienta, ktorí využívajú širšiu škálu bankových služieb na slovenskom trhu. Aktívnejší zákazník zaplatí priemerne 4,10 eur za mesiac. Ide o klienta, ktorý pravidelne využíva služby elektronického bankovníctva a mesačne zadá päť domácich platobných príkazov, kartou zaplatí 160 eur, trikrát vyberie z bankomatu vlastnej banky aspoň 50 eur, jedenkrát z bankomatu v zahraničí a jedenkrát mesačne mu príde e-mailom výpis z účtu.

Menej aktívny zákazník s on-line bankovníctvom zaplatí priemerne 3,10 eur za mesiac. Ide o klienta, ktorý mesačne zadá tri domáce platobné príkazy, kartou zaplatí platby v hodnote 100 eur, dvakrát vyberie z bankomatu vlastnej banky aspoň 50 eur, aktívne využíva služby elektronického bankovníctva a jedenkrát mesačne mu príde e-mailom výpis z účtu.

Z prieskumu taktiež vyplynulo, že najviac poplatkov zaplatia klienti veľkých bánk, a to okolo päť eur mesačne. Naopak, najnižšie poplatky si podľa portálu účtujú nízkonákladové banky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok