Útoku na sklad zbraní v kasárňach v Artemivsku velil Rus

TASR TA3
24.4.2014 12:15

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov dnes vyhlásil, že útoku na sklad zbraní v kasárňach v Artemivsku v Doneckej oblasti, ktorý v noci nadnes podnikla skupina zhruba 70 ľudí, velil príslušník ruských ozbrojených síl. Podľa Avakova sa muž angažoval aj v nepokojoch v neďalekom Slovjansku.

Hliadkujúci ukrajinskí vojaci útok odrazili, pričom jeden z nich utrpel stredne vážne zranenie. Počet zranených na strane separatistov úrady spresňujú, informoval Avakov na svojej facebookovej stránke.

Ako uviedli ruské a ukrajinské tlačové agentúry, útočníci boli vyzbrojení samopalmi, granátometmi a trieštivými granátmi. Posádke kasární dali ultimátum, aby sa vzdala a zložila zbrane. Vojaci sa tejto požiadavke odmietli podriadiť, preto ozbrojenci spustili útok.

Do protiútoku vládne sily podľa agentúry UNIAN nasadili výsadkárov a jednotku osobitného určenia, ako aj vrtuľníky. "Aktívna fáza protiútoku, pri ktorej boli použité strelné zbrane, trvala asi 45 minút," informovala UNIAN s odvolaním sa na vojenského komisára Doneckej oblasti Serhija Kameša.

Prípadom sa zaoberá ukrajinská generálna prokuratúra, ktorá ho vyšetruje ako podozrenie zo spáchania trestného činu terorizmu.

Situácia sa dnes opäť skomplikovala aj v Slovjansku, na ktorého okraji došlo k prestrelke s niekoľkými mŕtvymi a zranenými. Aktérmi prestrelky sú príslušníci domobrany a neznámi ozbrojenci, ktorí na nich zaútočili na ceste vedúcej k mestu zo Slovjanohirska.

Neznáme osoby v stredu pri Kramatorsku ostreľovali vrtuľník ukrajinskej Národnej gardy. Podobný útok, ktorého terčom boli dva vrtuľníky, zaznamenali v stredu aj v slovjanskom okrese.

Mestá na východe Ukrajiny - Doneck, Luhansk a Charkov - sa začiatkom marca stali dejiskom protivládnych protestov prívržencov federalizácie Ukrajiny, ktoré sa rozšírili aj do menších miest, napríklad Kramatorska a Slovjanska, kde došlo k obsadeniu vládnych budov proruskými aktivistami.

Ukrajinská vláda v snahe získať kontrolu nad regiónom spustila pred dvoma týždňami protiteroristickú operáciu, do ktorej nasadila aj armádu.

Rusko toto rozhodnutie kritizovalo a tento vývoj udalostí označilo za veľmi nebezpečný. Ukrajina zasa z rozpútania nepokojov na východe krajiny viní Rusko, ktoré tam podľa nej vysiela svojich diverzantov a agentov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok