USA dodajú Egyptu bojové vrtuľníky

TASR
24.4.2014 08:26

Spojené štáty dodajú Egyptu desať vojenských vrtuľníkov Apache v rámci podpory protiteroristických operácií. Ide o súčasť opätovného uvoľnenia vojenskej pomoci USA pre krajinu, uviedla agentúra DPA.

USA dodajú Egyptu bojové vrtuľníky
SITA/AP

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová v stredu informovala, že USA Egyptu zrejme v blízkej budúcnosti poskytnú aj 650 miliónov dolárov. Je to takmer polovica z pomoci vo výške 1,5 miliardy dolárov, ktorú Washington Káhire pozastavil po vlaňajšom zosadení prezidenta Muhammada Mursího.

Desať vrtuľníkov Apache, ktorých dodávku Spojené štáty tiež uvoľnia, nie je zahrnutých do uvedenej sumy.
Americký minister obrany Chuck Hagel informoval o dodávke bojových vrtuľníkov svojho egyptského rezortného kolegu generálplukovníka Sidkího Subhího v utorkovom telefonáte.

Uvoľnená vojenská pomoc má podľa amerických činiteľov podporiť egyptské protiteroristické operácie na Sinaji, bezpečnosť hraníc a aktivity proti šíreniu zbraní. Pred poskytnutím 650 miliónov dolárov však ešte musí americký Kongres schváliť dokumenty od ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, ktoré majú potvrdiť, že Egypt zachováva strategické vzťahy s USA a dodržiava svoje záväzky z mierovej zmluvy z Izraelom z roku 1979.

Egypt v súčasnosti sužuje stupňujúci sa počet útokov islamských militantov rozhnevaných zosadením Mursího, lídra vplyvného Moslimského bratstva, ktoré podporovalo jeho zvolenie za prezidenta.

Spojené štáty v júli 2013 v reakcii na odvolanie Mursího pozastavili Egyptu dodávku štyroch stíhačiek F-16, tankov M2A1 a vrtuľníkov Apache.

USA vtedy oznámili, že vojenskú pomoc neuvoľnia, pokým nedospejú k záveru, že zosadenie Mursího nebolo prevratom. Nie je jasné, či Kerryho dokumenty znamenajú, že Washington dospel k tomuto záveru, ani či Egyptu dodajú aj ďalšiu vojenskú techniku, dodáva DPA.

Pripomína tiež, že vákuum v Egypte spôsobené zastavením americkej pomoci sa zjavne pokúšalo vyplniť Rusko. V novembri poradca ruského ministerstva obrany, ktorý sprevádzal šéfa rezortu Sergeja Šojgua na návšteve Káhiry, pre DPA povedal, že Egypt zvažuje nákup zbraní od Ruska v hodnote do dvoch miliárd dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok