Opozícia: Vláda pokračuje v rekordnom zadlžovaní občanov Slovenska

TASR TA3
23.4.2014 18:44

Vláda v dnes predložených východiskách rozpočtu verejnej správy dokazuje, že nezvláda riadenie verejných financií a pokračuje v zadlžovaní Slovenska. Tvrdia to opozičné strany SDKÚ-DS a KDH.

Hodnotenie verejných financií SR zo strany Európskej komisie podľa šéfa KDH Jána Figeľa potvrdzuje, že iba stabilita nestačí. "Slovensko potrebuje nielen stabilnú, ale aj zodpovednú vládu a politiku, ktorá je schopná odvahy a rozvahy prijímať skutočné konsolidačné opatrenia," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) podľa jeho slov za dva roky prijal sériu opatrení, ktoré znamenali vyššie dane a odvody, nové poplatky a priniesli stagnujúci pracovný trh a utlmený hospodársky rast. "Neprišlo k ozdraveniu, ale otráveniu verejných financií," dodal.

Figeľ zdôraznil, že deficit verejných financií za minulý rok na úrovni 2,77 % hrubého domáceho produktu (HDP) bol dosiahnutý krátkodobými a nesystémovými opatreniami, ktorých výsledkom je aj celkový stav verejných financií. Zároveň upozornil na podľa neho rekordnú zadlženosť občanov SR na úrovni 55,4 % HDP, ktorá sa priblížila k 40 miliardám eur. "Vláda nevie šetriť na sebe, ale zadlžuje občanov," povedal.


"Opätovne sa ukazuje, že ignorovanie ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti a nepredloženie nevyhnutných úsporných opatrení do parlamentu spôsobuje alarmujúci stav zadlžovania našich občanov. Na nezodpovednosť vlády a jej zlé hospodárenie tak budú stále viac doplácať nielen naši ľudia, ale aj miestne samosprávy zmrazovaním ich výdavkov," reagoval podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec.


KDH očakáva, že kabinet v krátkom čase predstaví opatrenia v súlade so zákonom o rozpočtovej zodpovednosti, ktoré majú zabezpečiť brzdenie
dlhu a konsolidáciu verejných financií. Ide o zníženie rozpočtu jednotlivých ministerstiev o 3 %, či nevyužívanie rezervy predsedu vlády. Vláda by zároveň nemala predložiť parlamentu návrh rozpočtu na budúci rok s nominálnym rastom výdavkov, rovnako aj miestne a regionálne samosprávy.

Pozrite si aj tlačovú besedu KDH

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok