Rusko zatvorilo štyri ukrajinské banky na Kryme

TASR TA3
22.4.2014 11:00

Rusko v rámci integrácie Krymu zatvorilo štyri ukrajinské banky na polostrove, ktorý si v marci pripojilo k svojmu územiu. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na vyhlásenie ruských úradov.

Presnejšie, regulačné úrady tvrdia, že banky Privatbank, VAB Bank, Bank Kyivska Rus a Imexbank z Krymu údajne porušili “občianske práva” svojich klientov. Obmedzili totiž svoje operácie a nič nenaznačuje, že by ich plánovali v blízkej budúcnosti obnoviť, konštatuje sa vo vyhlásení ruských úradov.

Aj viaceré zahraničné banky, vrátane talianskej UniCredit, rakúskej Raiffeisen Bank International (RBI), francúzskej Crédit Agricole a tiež Alfa Bank, najväčšia ruská súkromná banka, v uplynulých týždňoch zatvorili svoje pobočky na Kryme. Odôvodnili to absenciou právnej základne, ktorá by im umožnila pokračovať v prevádzke pobočiek na polostrove.

Ukrajina a západné štáty neuznávajú anexiu Krymu zo strany Ruska. A zahraničné banky tvrdia, že za takýchto okolností nemôžu z právnych dôvodov pokračovať v činnosti na Kryme. Ruský prezident Vladimir Putin sa medzitým snaží urýchliť prechod Krymu na ruskú menu rubeľ. Minulý týždeň vyhlásil, že polostrov bude mať do mesiaca funkčný bankový systém.

Viceguvernér ruskej centrálnej banky Michail Suchov dnes zase oznámil, že ruské banky do konca tohto mesiaca otvoria na Kryme viac ako 200 pobočiek. Pripomenul tiež, že väčšina ukrajinských bánk má svoje prevádzky na polostrove stále otvorené.

Banka Rossija, na ktorú sa vzťahujú sankcie zo strany Západu pre anexiu Krymu, 15. apríla otvorila svoju prvú pobočku na Kryme, a to v Simferopole, metropole polostrova.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok