Slovenky vypadli zo svetovej skupiny, v Kanade prehrávajú 0:3

TASR, SITA
20.4.2014 09:06

Slovenské tenistky vypadli zo svetovej skupiny Pohára federácie. V barážovom stretnutí o účasť v elitnej osmičke totiž prehrávajú v Quebecu s domácou Kanadou už 0:3. O rozhodujúci tretí bod pre "javorové listy" sa na tvrdom povrchu Latex-ite postarala Eugenie Bouchardová, ktorá v dueli tímových jednotiek zdolala Janu Čepelovú za 91 minút v dvoch setoch 7:6 (6) a 6:3.

Slovenky vypadli zo svetovej skupiny, v Kanade prehrávajú 0:3
TASR

V úvodnom dejstve nevyužila Slovenka vedenie 5:3, za stavu 6:5 nepremenila setbal. Kanada sa prvýkrát v histórii prebojovala medzi fedcupovú elitu, Slovenky sa v roku 2015 predstavia v II. svetovej skupine.
Čepelová mala pri úvodných troch podaniach Bouchardovej k dispozícii brejkbaly, využila však až ten v ôsmom geme a za stavu 5:3 išla podávať na víťazstvo v sete. Kanaďanka však vyrovnala na 5:5, v dvanástom geme vďaka kvalitnému podaniu a následnému forhendovému winneru odvrátila setbal a vynútila si tajbrejk. V skrátenej hre prehajdákala semifinalistka Australian Open náskok 4:1, za stavu 6:4 nezužitkovala dva setbaly, no v koncovke napokon slávila úspech. Bouchardová sa dostala na koňa, v druhom dejstve po dvoch brejkoch odskočila Čepelovej na 5:0 a zápas už dotiahla do úspešného konca. V desiatom geme premenila pri vlastnom podaní hneď prvý mečbal a v priestoroch Laval University vypukol gejzír kanadskej radosti.

Slovenský tím pricestoval do Quebecu bez troch rebríčkovo najvyššie postavených hráčok Dominiky Cibulkovej, Daniely Hantuchovej a Magdalény Rybárikovej, čo sa ukázalo ako citeľné oslabenie. Cibulková dala prednosť štartu na turnaji v malajzijskom Kuala Lumpur, kde postúpila až do finále dvojhry, Hantuchová sa pripravuje na antukové podujatia v Európe a Rybáriková sa kapitánovi Liptákovi ospravedlnila pre problémy s chrbtom. Slovenky vo februári prehrali v 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie v bratislavskom NTC s Nemeckom 1:3. Kanaďanky si v 1. kole II. svetovej skupiny poradili v Montreale so Srbskom 3:1.

baráž o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie:
Kanada - Slovensko 3:0
Aleksandra Wozniaková - Jana Čepelová 4:6, 7:5, 7:5
Eugenie Bouchardová - Kristína Kučová 7:6 (0), 2:6, 6:1
nedeľa:
Bouchardová - Čepelová 7:6 (6), 6:3

Cibulková prehrala veľký boj vo finále v Kuala Lumpure

Slovenská tenistka Dominika Cibulková nedotiahla svoju púť turnajom WTA BMW Malaysian Open v malajzijskom Kuala Lumpure (dotácia 250 000 USD, tvrdý povrch DecoTurf vonku) do víťazného konca. Najvyššie nasadená hráčka Cibulková podľahla v nedeľňajšom kvalitnom a nadmieru dramatickom finále dvojhry 17-ročnej Chorvátke Donne Vekičovej (95. v renkingu) nasadenej ako siedmej 7:5, 5:7, 6:7 (4). Na loptičky to z jej pohľadu bolo 121:122.

Stretnutie trvalo bez ôsmich minút tri hodiny a chorvátska hráčka premenila v záverečnom tajbrejku v poradí šiesty mečbal. V treťom sete 24-ročná Slovenka ušla z krajne nepriaznivého stavu 1:5 aj štyroch mečbalov v ôsmom geme, Piaty mečbal odvrátila v tajbrejku, ale napokon jej to nestačilo. Rodáčka z Osijeku Vekičová sa teší z prvého titulu na okruhu WTA v kariére. Dosiahla ho na tretí finálový pokus. Vlani na tráve v Birminghame nestačila vo finále na Danielu Hantuchovú, v sezóne 2012 neuspela v Taškente.

"Som taká šťastná, že ani nenachádzam slová. Som jednoducho prešťastná! Bol to veľmi náročný zápas. Súperka si nepretržite počínala veľmi dobre. V treťom sete som viedla 5:1, ale ona sa zásluhou neskutočnej hry vrátila nazad. Som veľmi rada, že som to napokon zvládla," cituje Vekičovú web Tenisovej asociácie žien.

"Bol to veľmi dramatický, tesný a pritom aj kvalitný zápas. V druhom sete som mala šance na víťazstvo, ale súperka zahrala výborne. Koncovka bola o pár loptičkách, mohla som aj vyhrať, ale opakujem, súperka bola dnes veľmi silná," povedala Cibulková podľa portálu WTA. Neskôr pre agentúru SITA dodala: "Prehrať vo finále, to vždy veľmi mrzí. Bolo tam pár situácií, ktoré si môžem vyčítať. Prehrať v tajbrejku tretieho setu, to je vždy nepríjemné. Možno stačilo zahrať pár loptičiek lepšie ako súperka. Za stavu 6:5 pre mňa v treťom sete som to chcela dotiahnuť, ale ona vtedy naozaj výborne zaservovala a pomohla si tým k tajbrejku. Čo ma mrzí viac, je hra za stavu 5:4 v druhom sete, keď som mala náskok 15:0 pri podaní súperky. Prišli dve druhé podania z jej strany a to som mala využiť. To bol jeden z momentov, ktoré rozhodli. Už som cítila, že ju mám zlomenú, ale neprišlo to..."

Cibulková nedosiahla v jedenástom finále piate turnajové víťazstvo vo dvojhre na hlavnom profesionálnom okruhu a druhé v tomto roku. V jej zbierke naďalej zostávajú trofeje z Moskvy 2011, Carlsbadu 2012, Stanfordu 2013 a Acapulca 2014. Z Malajzie si odnáša prémiu 21 400 USD a 180 bodov do rebríčka, v ktorom jej bude naďalej patriť 10. priečka. Cibulková aj zásluhou postupu do finále v Kuala Lumpure má v tomto roku na konte už 24 víťazných zápasov na dvojhre, najviac spomedzi všetkých hráčok na okruhu WTA.

"Som rada, že som uhrala ďalšie finále v tomto roku. To sa vždy počíta. Samozrejme, chcela som vyhrať, ale nie som stroj. Súperky, najmä mladé, hrajú proti mne uvoľnene a to bolo aj dnes vidieť na Vekičovej. Dala som do toho 100 percent, ale nevyšlo to. Je to šport. Určite sa teraz necítim dobre, ale zajtra, keď sa zobudím, bude to omnoho lepšie," dodala Cibulková, ktorú najbližšie čaká antukový turnaj v nemeckom Stuttgarte. Začne proti domácej úradujúcej finalistke Wimbledonu Sabine Lisickej.

Vekičová premiérovo v kariére zdolala hráčku z hornej desiatky počítačového poradia, ba ešte nemala na konte ani skalp niektorej členky Top 20. Navyše, je od sezóny 2006 prvou tenistkou, ktorá získala titul vo veku pod 18 rokov. Vtedy to v Bangkoku dokázala Američanka Vania Kingová, mala presne 17 rokov, 8 mesiacov a 12 dní. Vekičová má 17 rokov, 10 mesiacov a 23 dní. 

Dvojhra - finále: 
Donna Vekičová (Chor.-7) - Dominika Cibulková (SR-1) 5:7, 7:5, 7:6 (4) za 172 minút

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok