Analytička: Europoslanci nezastupujú len svoj štát, ale všetkých občanov EÚ

SITA
19.4.2014 19:01

Voliči na Slovensku a v ďalších členských krajinách Európskej únie v máji rozhodnú o budúcom zložení Európskeho parlamentu (EP). Za Slovensko zvolíme 13 poslancov. Úlohou budúcich 751 členov europarlamentu je zastupovať približne 504 miliónov občanov EÚ. Poslancov volia každých päť rokov voliči vo všetkých 28 členských štátoch.

Analytička: Europoslanci nezastupujú len svoj štát, ale všetkých občanov EÚ
SITA/AP

Ako agentúru SITA informovala šéfredaktorka portálu EurActiv.sk Zuzana Gabrižová, hlavná kompetencia poslancov EP spočíva v práve meniť predkladanú legislatívu cez pozmeňovacie návrhy. Nepriamejší vplyv na legislatívu má poslanec spravodajca a tzv. tieňoví spravodajcovia v jednotlivých politických skupinách. Pritom "spravodajcovstvo" sa rozdeľuje v rámci vedenia EP a následne v politických skupinách - do veľkej miery podľa individuálnej expertízy a skúseností.

Europoslanci môžu tiež iniciovať nelegislatívne správy ku všetkým oblastiam, ktorými sa EÚ zaoberá. Tie sa po ich odhlasovaní stanú oficiálnym politickým stanoviskom EP, ktoré by podľa Gabrižovej mali ostatné inštitúcie zobrať do úvahy. "Ďalšie právomoci spočívajú v kontrolnej funkcii. Majú právo interpelovať, teda klásť otázky Európskej komisii a jej členom a kontrolovať výdavky z európskeho rozpočtu aj formou vysielania kontrolných delegácií, napríklad na kontrolu využívania peňazí EÚ na odstávku Jaslovských Bohuníc."

Rovnako ako poslanci slovenského parlamentu aj europoslanci majú poslaneckú imunitu. Poslanecká imunita sa ale nechápe ako osobné privilégium, ale ako garancia nezávislosti Európskeho parlamentu a jeho členov. Platí, že orgány činné v trestnom konaní môžu vedenie europarlamentu požiadať o zbavenie imunity poslanca, ak ho chcú stíhať. EP im vyhovie, ak usúdi, že trestný čin nesúvisí v výkonom mandátu europoslanca.

Všetci europoslanci dostávajú rovnaký plat. Ich platy sa zjednotili v roku 2009. Predtým sa ich výška odvíjala od platu poslanca národného parlamentu. Argumentom pre platové zrovnoprávnenie bolo, že nie je správne, aby poslanci, ktorý vykonávajú rovnakú prácu, mali rozdielnu mzdu. "Základný mesačný plat poslanca pred zdanením je 6 200 eur. Plat je vypočítaný ako 38,5 % základného platu sudcu Európskeho súdneho dvora," informovala Zuzana Gabrižová. Dodala, že podobne ako národným poslancom i poslancom EP sa vyplácajú náhrady za výdavky spojené s výkonom funkcie - za manažment kancelárie v členskom štáte, telefón, či počítač. Výška náhrad vyplácaných k platu môže dosiahnuť 4 299 eur mesačne. "Cestovné náklady sa preplácajú podľa skutočných výdavkov, pričom sa môže používať biznis trieda a prvá trieda vo vlaku alebo paušálna suma na kilometer jazdy autom. EP ďalej pokrýva aj denné diéty počas pobytu v Štrasburgu alebo Bruseli vo výške 304 eur na deň, z čoho si europoslanci majú platiť ubytovanie a stravu. Tento príspevok je podmienený účasťou na hlasovaní." Zvlášť sú vyčlenené peniaze na asistentov - do výšky 21 209 eur mesačne. "Asistenti sú zamestnancami EP a tieto prostriedky sú im vyplácané priamo, nie cez europoslancov. Štvrtina tohto rozpočtu môže byť použitá na vonkajšie výdavky súvisiace s výkonom mandátu, napríklad na expertné štúdie," zdôraznila šéfredaktorka portálu EurActiv.sk s tým, že bývalý poslanec EP má nárok na starobný dôchodok vo výške závislej od počtu rokov ktoré vykonával mandát.

Voľby do europarlamentu sa v SR uskutočnia v sobotu 24. mája od 7:00 do 22:00. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. V jednotlivých štátoch EÚ sa voľby uskutočnia od 22. do 25. mája. Počet poslancov z každého členského štátu EÚ stanovuje Zmluva o pristúpení k EÚ. Z nej vyplýva, že Slovensko v EP zastupuje 13 poslancov. Podľa Lisabonskej zmluvy celkový počet poslancov EP v roku 2014 je 751. Eurovoľby u nás charakterizovala nízka volebná účasť, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov, a v roku 2004 16,96 percenta. V oboch prípadoch to bolo najmenej zo všetkých členských krajín EÚ. Občania krajín Európskej únie (EÚ) si vyberajú svojich zástupcov do Európskeho parlamentu, ktorí obhajujú ich záujmy pri rozhodovaní na úrovni EÚ, každých päť rokov. Poslanci EP sú volení v priamych všeobecných voľbách od roku 1979, dovtedy boli menovaní národnými parlamentmi. Viac o voľbách do EP možno nájsť aj na oficiálnej webstránke Európske voľby 2014 - http://www.elections2014.eu/sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok