Do Afganistanu pôjde posledná rotácia slovenských vojakov

SITA
19.4.2014 17:04

V Centre výcviku na Lešti vrcholí príprava poslednej rotácie slovenského kontingentu operácie ISAF, ktorá by mala odcestovať do Afganistanu v júni tohto roka. Tieto jednotky by v krízovom regióne mali pôsobiť až do ukončenia operácie ISAF.

Do Afganistanu pôjde posledná rotácia slovenských vojakov
SITA

Na plnenie operačných úloh v priestore nasadenia v Kandaháre sa spoločne pripravujú príslušníci veliteľstva kontingentu, národného podporného prvku NSE, strážnej jednotky, ako aj poradenského tímu MSF SFAT. "V súčasnosti je už operácia ISAF vo fáze tzv. tranzície – odovzdávania zodpovednosti za bezpečnosť v krajine afganským bezpečnostným zložkám. Koaličné jednotky po fázach výcviku a mentoringu dnes poskytujú iba poradenstvo a asistenciu, aby bol prenos zodpovednosti čo najmenej problematický,“ uviedol hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga.

Príslušníci strážnej jednotky, ktorú tvoria predovšetkým vojaci nitrianskeho mechanizovaného práporu, museli v záverečnej časti prípravy odraziť nejeden útok na svoj tábor. Podľa veliaceho poddôstojníka 4. strážnej čaty Miloša Radiča v uplynulých dňoch cvičili reakcie na množstvo útokov, aby boli dobre pripravení na drsnú realitu Afganistanu. „Precvičili sme si reakcie na raketové, mínometné, pozemné a aj kombinované útoky. Je vidieť, že s postupujúcim výcvikom narastá bojová sila našej jednotky,“ konštatoval Radič.

Počas výcviku si budúci príslušníci slovenského kontingentu preverili aj schopnosť poskytnúť urgentnú zdravotnícku pomoc svojmu zranenému kolegovi, ale aj sebe. Otestovali sa, ako sú schopní reagovať na vzniknuté krízové situácie, ale aj svoju zručnosť pri používaní pridelenej techniky, materiálu a zbraní. Príprava v Centre výcviku v Lešti preverila aj schopnosti veliteľov všetkých stupňov, riadiť podriadené jednotky počas plnenia operačných úloh. „Zároveň sme overili, že naši vojaci sú schopní pôsobiť v medzinárodnom prostredí, spracovávať dokumenty a komunikovať v anglickom jazyku s nadriadenými a koaličnými jednotkami,“ dodal budúci veliteľ slovenského kontingentu Zoltán Iboš.

V príprave na misiu sa opierajú o poznatky starších vojakov, ktorí už v minulosti absolvovali operáciu ISAF. „Ich skúsenosti sú kľúčové pri príprave nových posíl,“ zdôraznil Vanga. Aby cvičenie priblížili realite, používajú simulačnú technológiu, ktorá v reálnom čase vyhodnocuje správnosť reakcií vojakov na rôzne typy ohrození. „Taktický simulátor MILES 2000 nám umožňuje eliminovať riziko zbytočných strát zmenou taktiky alebo docvičením nesprávne prevedených reakcií,“ vysvetlil Vanga. Podľa neho sa do výcviku každej novej rotácie dostávajú aktuálne skúsenosti z Afganistanu. „Reálna skúsenosť z operácie posúva úroveň vycvičenosti na vyššiu úroveň nielen v prípade vojakov odchádzajúcich opäť do Afganistanu, ale aj ostatných, ktorí sú pripravení zasahovať v krízových situáciách doma na Slovensku,“ dodal Vanga.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok