Zlepšeniu vzťahov so Západom nestojí podľa Putina nič v ceste

TASR
19.4.2014 13:18

Ruský prezident Vladimir Putin nevidí dôvod, prečo by sa vzťahy Ruska so Západom nemohli zlepšiť. Tie sú poznačené napätím, ktoré vzniklo po ruskej anexii Krymu a nepokojoch na východe Ukrajiny.

Zlepšeniu vzťahov so Západom nestojí podľa Putina nič v ceste
SITA

V dnes odvysielanom rozhovore pre štátnu televíziu Rossija 1 na otázku, či si myslí, že sa vzťahy so Západom do konca roka zlepšia, Putin podľa agentúry AP odpovedal: "Nezávisí to od nás alebo len od nás. Závisí to od našich partnerov."

"Predpokladám, že nejestvuje nič, čo by bránilo normalizácii a normálnej spolupráci (so Západom)," uviedol ďalej Putin.

Šéf Kremľa zároveň vyjadril uspokojenie nad tým, že novým generálnym tajomníkom NATO sa stane bývalý nórsky premiér Jens Stoltenberg, ktorý sa svojej funkcie ujme v októbri.

"Máme veľmi dobré vzťahy, aj osobné. Je to veľmi seriózny a zodpovedný človek", povedal o novom generálnom tajomníkovi NATO Putin.

Ruský prezident v rozhovore taktiež povedal, že vyznamená niektorých vojakov, ktorí sa zúčastnili  operácie na Kryme.

Spojené štáty a Európska únia obviňujú Rusko z podnecovania nepokojov na východe Ukrajiny, kde proruskí separatisti obsadili vládne budovy a policajné stanice vo viacerých mestách.

O aktuálnej situácii na Ukrajine sme sa zhovárali s analytikom Mariánom Majerom zo Stredoeurópskej strategickej rady

Ukrajina aktivista (SITA).jpg

Peskov: Vojaci sú pri ukrajinských hraniciach rozmiestnení preventívne

Ruské vojenské posily presunuté na hranice s Ukrajinou sú odpoveďou na nestabilitu v tejto krajine, uviedol dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra Reuters.

Peskovove slová sú v rozpore predchádzajúcimi vyhláseniami Kremľa, že ruské jednotky na ukrajinských hraniciach sú na bežnom vojenskom cvičení a ich prítomnosť v tejto oblasti so situáciou na Ukrajine nijako nesúvisí.

"Máme... jednotky v oblasti blízko ukrajinských hraníc. Niektoré z týchto jednotiek sú tam rozmiestnené natrvalo, iné ako posily v súvislosti s tým, čo sa deje na Ukrajine," povedal pre štátnu televíziu Rossija 1 hovorca ruského prezidenta.

"Prepáčte mi, ale je to krajina, kde sa práve uskutočnil vojenský prevrat, takže je prirodzené, že každá krajina v súvislosti so zaistením vlastnej bezpečnosti uskutoční konkrétne preventívne opatrenia," konštatoval ďalej Peskov.

Rusko ako suverénny štát má podľa Peskova právo rozmiestniť vlastné vojská na svojom území bez akýchkoľvek obmedzení. Obvinenia, že ruské ozbrojené sily zasahujú do udalostí na Ukrajine, Peskov odmietol. Takéto tvrdenia sú podľa neho "úplne nesprávne".

Ukrajinská prezidentská kandidátka Julia Tymošenková navštívila Doneck na východe krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok