Zatkli kapitána potopeného trajektu

TASR TA3
19.4.2014 07:57

Juhokórejská polícia zatkla kapitána trajektu, ktorý sa potopil pred troma dňami. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP, odvolávajúc sa na miestnu prokuratúru.

Šesťdesiatosemročného kapitána a dvoch členov jeho posádky zatkli dnes nadránom.

Vyšetrovanie sa sústreďuje na prudký obrat tesne pred tým, ako sa plavidlo začalo nakláňať. Vyšetrovatelia chcú tiež zistiť, či by skoršie nariadenie evakuácie kapitánom mohlo zachrániť ľudské životy a či kapitán neopustil loď.

Záchranári stále pátrajú po stovkách nezvestných osôb, o ktorých sa predpokladá, že zahynuli. Na palube trajektu sa nachádzalo 475 cestujúcich a členov posádky, z toho 325 študentov druhého ročníka strednej školy Danwon High School, ktorí boli na štvordňovom výlete.

Trajekt Sewol sa prevrátil a potopil v stredu počas plavby z prístavu Inčchon na turistami vyhľadávaný ostrov Čedžu. Doteraz oficiálne potvrdili 28 obetí. Očakáva sa však, že počet mŕtvych prudko narastie. Zhruba 270 osôb je stále nezvestných.

Trajekt riadila neskúsená tretia dôstojníčka, po trase išla prvýkrát

Tretia dôstojníčka, ktorá kormidlovala potopený juhokórejský trajekt Sewol v čase nehody, išla po náročnej trase vedúcej popri množstve malých ostrovov a navyše známej silnými prúdmi prvýkrát. Informovala o tom dnes televízna stanica Arirang s odvolaním sa na vyšetrovateľov.

Dvadsaťšeťročnú tretiu dôstojníčku, kapitána a kormidelníka tri dni po potopení trajektu vezúceho 475 cestujúcich a členov posádky zatkli a obvinili okrem iného zo zabitia z nedbanlivosti. Približne 270 osôb je stále nezvestných. Z potápajúcej sa lode sa podarilo zachrániť len 174 pasažierov. Záchranári z vody zatiaľ vytiahli 32 tiel, pričom dnes našli prvé tri telá priamo vo vnútri vraku.

Kapitána I Čun-soka a dvoch členov posádky dnes predviedli na súd v meste Mokpo. Po skončení výsluchu kapitán novinárom povedal, že evakuáciu lode odkladal z bezpečnostných dôvodov, pretože prúdenie bolo v tom čase veľmi silné a voda studená. Cestujúcich by prúdenie podľa neho mohlo strhnúť na otvorené more, kde spočiatku neboli v dohľade žiadne záchranné člny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok