Japonsko bude v love veľrýb pokračovať

TASR
18.4.2014 16:58

Japonská vláda rozhodla, že bude pokračovať s lovom veľrýb na výskumné účely v severozápadnej časti Tichého oceánu, ale zníži počet ulovených exemplárov. Oznámil to dnes japonský minister pre rybolov Jošimasa Hajaši.

Japonsko bude v love veľrýb pokračovať
SITA

Japonsko už v súlade s marcovým rozhodnutím Medzinárodného súdneho dvora zrušilo na tento rok plánovaný lov veľrýb v Južnom (Antarktickom) oceáne. Vláda v Tokiu však prerokovala tohtoročný lovný program v severozápadnom Pacifiku, ktorého sa tento verdikt netýka, informovala japonská televízia NHK.
Minister novinárom ďalej povedal, že vláda prehodnotila program lovu veľrýb na výskumné účely a vypracovala plán zohľadňujúci rozhodnutia medzinárodných súdnych orgánov. Dodal však, Tokio chce čo najskôr  obnoviť komerčný lov veľrýb. Vláda zároveň plánuje zaviesť ďalšie výskumné metódy, ktoré nevyžadujú lov veľrýb, a znížiť maximálne množstvo úlovkov z 380 na 210.

Japonsko plánuje pokračovať tento rok v love veľrýb v severozápadnom Pacifiku v dvoch fázach: 26. apríla pri pobreží prefektúry Mijagi a v polovici mája mimo japonského pobrežia.

Medzinárodný súdny dvor v marci rozhodol, že japonský lov veľrýb na "výskumné" účely v Južnom oceáne je v rozpore s moratórium na lov veľrýb z roku 1986. Napriek tomuto zákazu však v love pokračujú napríklad Island, Nórsko a Japonsko. Hajaši vlani vo februári uviedol, že lov veľrýb je pre Japonsko kultúrna záležitosť a jeho kritika "sú len predsudky voči japonskej kultúre".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok