Turecko chce od Gazpromu zníženie ceny za dodávky plynu

TASR
18.4.2014 14:59

Turecko bude počas nadchádzajúcich rozhovorov s ruskou plynárenskou spoločnosťou Gazprom žiadať zníženie ceny za dodávky plynu. Uviedol to dnes turecký minister energetiky Taner Yildiz. Informovala o tom agentúra Reuters.

Turecko chce od Gazpromu zníženie ceny za dodávky plynu
SITA/AP

"Kontrakt, ktorý máme s Ruskom uzatvorený, nám dáva právo na revíziu cien," povedal Yildiz s tým, že v tejto súvislosti chcú počas rokovaní s predstaviteľmi Gazpromu predložiť svoje požiadavky. Turecko musí takmer všetky energetické suroviny dovážať a v prípade plynu je Rusko najväčším dodávateľom.

Ročne zaplatí Ankara za dovoz energií okolo 60 miliárd USD (43,31 miliardy eur) a práve tieto náklady sa významnou mierou podieľajú na raste tureckého deficitu bežného účtu platobnej bilancie. Turecko chce preto využiť pondelkové rokovania (21. apríla) so zástupcom výkonného riaditeľa Gazpromu Alexandrom Medvedevom, ktorý pricestuje do Ankary. Témami rokovaní by mali byť dodávky plynu, revízia cien a jadrová energetika.

Minister energetiky chce diskutovať aj o krokoch na zabránenie prípadným výpadkom v dodávkach ruského plynu. Nedávna anexia Krymu Ruskom zvýšila toto riziko pre Turecko, keďže asi 12,5 % z celkových dodávok plynu pre krajinu prechádza cez ukrajinské tranzitné siete.

Ďalšou témou rokovaní bude aj prípadné zvýšenie dodávok plynu cez plynovod Modrý prúd, ktorý dodáva plyn z Ruska popod Čierne more do Turecka. Ankara v súčasnosti dováža cez Modrý prúd okolo 16 miliárd kubických metrov (m3) plynu ročne a tento objem by chcela zvýšiť aspoň o 3,5 miliardy m3.

Diskutovať by sa malo aj o prípadnej zmene trasovania plynovodu Južný prúd, ak by Rusko o to požiadalo. Turecko už skôr uviedlo, že je ochotné takúto možnosť zvážiť. "Zatiaľ však žiadna požiadavka v tomto smere nepadla," povedal Yildiz. Ako dodal, o všetkých otázkach, aj o tejto, budú rokovať v pondelok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok