Ukrajinská vláda ustupuje separatistom

TA3 TASR
18.4.2014 12:40

Ukrajinská vláda v Kyjeve čiastočne ustúpila separatistom. Chystá decentralizáciu štátnej správy a zvláštne postavenie ruského jazyka.

Ukrajina: Proruskí aktivisti odmietajú výzvy na odzbrojenie a opustenie budov

Lídri proruských aktivistov na východe Ukrajiny stanovili podmienky pre zloženie zbraní a opustenie vládnych budov, ktoré obsadili vo vyše desiatich mestách. Požadujú, aby odstúpila vláda v Kyjeve, ktorá sa podľa nich chopila moci nelegálne, a aby zbrane najskôr zložili ozbrojené skupiny v proeurópskom tábore, najmä radikálny Pravý sektor.

Veliteľ "ľudových milícií" v Donecku Miroslav Rudenko stúpencom pred budovou oblastnej správy tiež povedal, že vláda v Kyjeve musí ukončiť armádnu operáciu proti vlastnému obyvateľstvu. Aktivisti podľa neho žiadajú aj právo na ruské občianstvo, aby mohli v prípade potreby požiadať o podporu Moskvu, informovala agentúra DPA.

Šéf samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin novinárom povedal, že jeho skupina neuznáva súčasnú prechodnú ukrajinskú vládu ako legitímnu a necíti sa byť viazaná dohodou Ruska a Ukrajiny zameranou na zmiernenie napätia.

Ženevská dohoda, ktorú podpísali vo štvrtok predstavitelia USA, Ruska, Ukrajiny a EÚ, vyzýva na odzbrojenie všetkých nezákonne ozbrojených skupín na Ukrajine a odchod protestujúcich zo všetkých verejných budov, ulíc a námestí nelegálne obsadených proruskými aktivistami na východe krajiny, ako aj prozápadnými protestujúcimi v Kyjeve.

Pušilin vyhlásil, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov "nepodpísal nič za nás, (dohodu) podpísal v mene Ruskej federácie". "Vytrváme až do konca," citovala ho agentúra Reuters.

"Pokiaľ ide o opustenie budov a oblastí, musia ich opustiť všetci, vrátane (premiéra Arsenija) Jaceňuka a (úradujúceho prezidenta Oleksandra) Turčynova, keďže aj oni ich obsadili nelegálne. Sme pripravení to urobiť po nich," povedal Pušilin s tým, že výzvy na odzbrojenie proruských separatistov by malo sprevádzať stiahnutie vojenských jednotiek z miest Slovjansk a Kramatorsk na východe krajiny.
Aktivisti budú okrem toho naďalej pokračovať v prípravách na regionálne referendum o väčšej autonómii.

"Od Kyjeva nič neočakávame. Dátum referenda sa nemení, nie neskôr ako 11. mája," dodal Pušilin.
Premiér Jaceňuk dnes dopoludnia v parlamente povedal, že vláda pripravila návrh zákona o amnestii pre všetkých, ktorí zložia zbrane a odídu z okupovaných budov.

Aktivisti na východe dosiaľ neuvoľnili žiadnu z obsadených budov, konštatovala agentúra AP s odvolaním sa na miestne médiá. Napätie v regióne bolo naďalej vysoké, objavili sa nepotvrdené správy, že v Slovjansku zahynul jeden človek, keď ukrajinské sily zasiahli proti kontrolnému stanovišťu proruských aktivistov, uviedla DPA.

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) dnes oznámila, že operácia za účasti armády, ktorej cieľom je stabilizovať situáciu na východe Ukrajiny v súvislosti s proruskými protestmi, bude pokračovať napriek ženevskej dohode.

"Protiteroristická operácia stále prebieha a ako dlho bude pokračovať, závisí od toho, ako dlho ostanú teroristi v našej krajine," vyhlásila hovorkyňa SBU, ktorú citoval Reuters.

Kyjevská vláda posilní práva etnických Rusov

Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov a premiér Arsenij Jaceňuk prisľúbili dnes posilnenie ústavných práv na používanie ruštiny v snahe utlmiť separatistické protesty na východe krajiny.

V spoločnom televíznom vystúpení Turčynov a Jaceňuk apelovali na národnú jednotu a vyzvali ľudí, aby sa zdržali násilia. Uviedli tiež, že podporia zmenu ústavy, ktorá decentralizuje viac právomocí - umožní napríklad regiónom rozhodnúť o ich úradnom jazyku, čo je kľúčová požiadavka rusky hovoriaceho obyvateľstva.

Jaceňuk uviedol, že ruský jazyk bude mať v zmenenej ústave osobitný štatút, informovala agentúra Reuters.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycia predtým varoval, že vláda môže budúci týždeň podniknúť "konkrétnejšie kroky", ak proruskí separatisti na základe štvrtkovej medzinárodnej dohody zo Ženevy nevyprázdnia verejné budovy.

Napriek požiadavkám proruských aktivistov na východe Ukrajiny vláda podľa ministra nepovažuje v rámci dohody s Ruskom za potrebné rozpustiť proeurópsky tábor na Námestí nezávislosti v Kyjeve, známy ako Majdan, keďže dohoda hovorí o uvoľnení nelegálne obsadených budov a verejných priestorov.

Deščycia po otázke o lehote na splnenie dohody novinárom povedal, že dúfa, že víkendové veľkonočné sviatky zmiernia napätie a umožnia pozorovateľom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dohliadať na tento proces. Pripomenul tiež, že tým, ktorí odovzdajú zbrane a odídu z okupovaných budov, ponúkajú amnestiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok