Košice doma zdolali Nitru a sú krok od titulu

SITA TA3
17.4.2014 20:00

Po štvrtkovom piatom zápase finálovej série Slovnaft play-off Tipsport extraligy 2013/2014 sú bližšie k zisku majstrovského titulu hráči HC Košice. Zverenci trénera Antona Tomka zvíťazili v Steel Aréne nad Nitrou 2:1 po samostatných nájazdoch, keď triumf domácich zariadil v štvrtej sérii P. Bartoš.

Po bezgólovej prvej tretine otvoril skóre duelu domáci Peter Sojčík, ale o tri minúty neskôr vyrovnal Miroslav Kováčik. V ďalšom priebehu mali obaja súperi viacero šancí, no brankári Rastislav Staňa a Robert Kristan predvádzali jeden krajší zákrok za druhým. Gól už v riadnom hracom čase ani v predĺžení nepadol, v nájazdoch triumfovali Košice 2:1

Šiesty duel finálovej série je na programe v sobotu 19. apríla v Nitre. Hostia v tomto stretnutí môžu rozhodnúť o zisku majstrovského titulu. 

Hokej - Tipsport extraliga - Slovnaft play-off - finále - piaty zápas (hrá sa na štyri víťazstvá): 

HC Košice - HK Nitra 2:1 po sam. nájazdoch (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0, 1:0) - stav série: 3:2 
Góly: 23. Sojčík (Bicek), rozhodujúci sam. nájazd P. Bartoš - 26. Miroslav Kováčik (Lelkeš, Milo) 
Vylúčení: 1:1 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, Kubuš - Šefčík, M. Valach, 8347 divákov 

Nájazdy: T. Chrenko nedal, P. Bartoš nedal, Miroslav Kováčik nedal, G. Spilar 1:0, Lelkeš 1:1, M. Bartanus nedal, P. Bartoš 2:1, Nádašdi nedal 

Zostavy:
Košice: Staňa - Macejko, Cebák, Deyl, Klouček, Šeda, Kolba, Skalický, M. Takáč - Jenčík, P. Bartoš, G. Spilar - M. Bartánus, T. Marcinko, Hrnka - Sojčík, Češík, Bicek - Gmitter, Jokeľ, Hinďoš 
Nitra: Kristan - Milo, Nádašdi, König, Ordzovenský, M. Novák, F. Kuzma, Bača, Ďurkech - Miroslav Kováčik, Lelkeš, J. Ručkay - H. Ručkay, Stümpel, Tománek - Bajtek, T. Chrenko, Martin Segľa - Piačka, Hrazdíra, R. Mráz 

Prvú vážnejšiu šancu piateho finálového duelu mali domáci, keď v 5. min Bicek z uhla "vystrašil" Kristana. O tri minúty neskôr nepochodil ani obranca Šeda a o ďalšie tri minúty si gólman hostí poradil aj s dorážkou Bartoša. V 13. min pohrozila aj Nitra, no bek König neuspel a neujala sa ani dorážka hostí. Pred prvou sirénou to v oslabení skúšal Jenčík, ktorý neuspel v 19. min po peknej prihrávke Spilara spoza bránky.

Hneď v úvode II. tretiny si Staňa poradil s pokusom H. Ručkaya, na opačnej strane sa však už tešil Sojčík, ktorý na úvodný gól využil neprehľadnú situáciu pred hosťujúcou bránkou - 1:0. Z vedenia sa Košice dlho netešili - v 26. min Miroslav Kováčik skóroval v prečíslení do odkrytej bránky. Vzápätí "oceliari" mohli pridať druhý gól, ale Kristan zlikvidoval pokus Bartoša. V rýchlom slede potom Nitra premárnila tri veľké šance - Staňa zneškodnil Bajtekovu bekhendovú strelu, poradil si aj s Tománkovou či Lelkešovou príležitosťou. Hostia súpera zatlačili, no Staňovi pomohli obrancovia. V závere druhého dejstva mali navrch Košice, keď vo veľkých príležitostiach neuspeli Hrnka či Češík.

V 45. min domáci nepremenili dve gólové šance, puk za Kristana nedostal M. Bartánus a ani Jenčík s Marcinkom. O tri minúty neskôr netrafil presne spomedzi kruhov Jenčík. V 51. min mali možnosť Nitrania, ale Staňa stál na správnom mieste. Kristana neprekvapila ani strela Češíka a keďže obaja gólmani už do konca III. tretiny neinkasovali, na rad prišlo predĺženie.

V nadstavenom čase pálil Macejko len do lapačky Kristana a Staňa chytil strelu hostí spoza obrancu. Rozhodnúť museli až samostatné nájazdy, v ktorých uspeli G. Spilar aj Lelkeš, v štvrtej sérii zabezpečil triumf pre Košice kapitán P. Bartoš. 

Hlasy (zdroj: RTVS): 
Pavol Zůbek (asistent trénera Košíc): "Náš tím má silu a verí si. Do záverov vkladajú chlapci všetko a v týchto momentoch sa prejaví aj kvalita nášho kádra. Hráči na seba vedia prevziať zodpovednosť. Nepozerám sa na to tak, že Nitru sme vo finále ešte v riadnom hracom čase nezdolali. Každý súboj v tejto sérii si musíme oddrieť. Ani jedno mužstvo nechce 'prepadnúť' a preto padá málo gólov. Máme mečbal a do Nitry ideme odhodlaní." 

Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "Po dnešnej prehre si trochu oddýchneme a nachystáme sa na ďalší duel. Ešte raz chceme vypredať košickú Steel arénu. Dnešný zápas bol v réžii oboch gólmanov. V nájazdoch sme vo štvrtej sérii vybrali Tomáša Nádašdiho. Bolo to síce riziko, ale na nájazdy posielam len hráčov, ktorí si veria a majú za sebou dobrý zápas."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok