Rusko môže stratiť dôveryhodnosť ako dodávateľ surovín, píše EÚ Kremľu

TASR TA3
17.4.2014 11:57

Rusko môže stratiť dôveryhodnosť ako bezpečný dodávateľ zemného plynu. Európska únia to píše v spoločnom liste ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý má exkluzívne k dispozícii Český rozhlas a informoval o ňom dnes ráno na svojej stránke radiozurnal.cz.

EÚ v liste reaguje na Putinovu hrozbu z 10. apríla, že európske krajiny kvôli situácii na Ukrajine môžu prísť o dodávky zemného plynu z Ruska.

Putin poslal lídrom 18 európskych krajín, vrátane slovenského premiéra Roberta Fica list, ktorý sa týka ukrajinského dlhu za plyn, ale poukazuje v ňom tiež na zložitú situáciu v ukrajinskej ekonomike. Zároveň pripomína, že Moskva v minulosti Kyjevu dlhodobo jednostranne pomáhala.

Putin z prípadných problémov obvinil Ukrajinu, cez ktorej územie veľká časť dodávok prechádza. Európska komisia to ale v liste písanom v mene všetkých krajín EÚ odmietne.

Ako Českému rozhlasu povedal český veľvyslanec pri EÚ Martin Povejšil, ruský energetický gigant Gazprom musí dodržať svoje zmluvy s európskymi odberateľmi.

"Je teda záväzkom Gazpromu, aby plyn firmám dodával. Akým spôsobom sa to bude diať, je v zásade vecou Gazpromu," konštatoval Povejšil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok