Kórejský kapitán mal opustiť trajekt medzi prvými

SITA TA3
17.4.2014 07:34

Kapitán potopeného juhokórejského trajektu opustil plavidlo medzi prvými. Tvrdia to vo štvrtok juhokórejské médiá odvolávajúce sa na príbuzných, ktorí kapitána plavidla videli na brehu krátko po stroskotaní lode.

Kórejský kapitán mal opustiť trajekt medzi prvými
SITA

Podľa medializovaných informácií unikol kapitán Li Čun-sok aj so šiestimi členmi posádky 40 minút po incidente, ktorý spôsobil uviaznutie lode. Kapitán sa už prostredníctvom médií rodinám obetí a nezvestných ospravedlnil za stroskotanie a potopenie trajektu pri južnom pobreží krajiny. Úrady doteraz potvrdili deväť obetí, 180 zachránených a 290 nezvestných. Scenár nehody tak veľmi pripomína udalosti spred viac ako dvoch rokov, keď pri pobreží talianskeho ostrova Giglio havarovala výletná loď Costa Concordia s viac ako 4200 ľuďmi na palube. Kapitán Francesco Schettino opustil loď krátko po náraze na plytčinu. Dnes pred sudom za svoje konanie čelí dvom vážnym obvineniam z neúmyselného zabitia a opustenia plavidla pred ukončením evakuácie.

Trajekt Sewol, ktorý viezol 475 pasažierov a členov posádky ako aj asi 150 áut, sa prevrátil a potopil asi 20 kilometrov od pobrežia. Smeroval zo západného prístavného mesta Inčchon na južný ostrov Čedžu. Na palube boli prevažne študenti a ich učitelia zo strednej školy pri Soule, ktorí šli na ostrov na výlet. Podľa svedkov by mnohí z nich mohli byť stále vo vnútri plavidla. Loď dlhá 146 metrov mala kapacitu asi 900 osôb a vyrobili ju v Japonsku v roku 1994.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok