Zomrel kontroverzný francúzsky podnikateľ Jacques Servier

TASR
17.4.2014 06:41

Kontroverzný francúzsky farmaceutický podnikateľ Jacques Servier, ktorého spoločnosť sa ocitla v centre veľkého liekového škandálu, zomrel v stredu v veku 92 rokov. Oznámila to jeho farmaceutická spoločnosť Servier, ktorú založil v roku 1954 a postupne stala druhou najväčšou vo Francúzsku.

Zomrel kontroverzný francúzsky podnikateľ Jacques Servier
SITA

Odhaduje sa, že 500-2000 ľudí zomrelo vo Francúzsku na následky užívania lieku proti cukrovke Mediator, ktorý bol masovo používaný ako prostriedok na chudnutie aj medzi nediabetikmi, no môže spôsobiť zhrubnutie srdcových chlopní.

Od roku 1976 do jeho stiahnutia z trhu vo Francúzsku v novembri 2009 užilo liek Mediator približne päť miliónov ľudí.

Servier a ďalší vedúci pracovníci jeho koncernu sú obvinení z klamania a podvodu. Okrem toho prebieha vyšetrovanie aj vo veci zabitia a ublíženia na tele z nedbanlivosti.


Podľa amerického časopisu Forbes bol Servier jedným z najbohatších Francúzov s odhadovaným majetkom za 7,6 miliardy dolárov. Proces s jeho firmou odročili v máji 2013 najmenej o jeden rok, aby sudca v Paríži mohol dokončiť samostatné vyšetrovanie. Paradoxom je, že vo firme Servier pracoval v 80. rokoch bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, ktorý Servierovi udelil v roku 2008 Veľkokríž Čestnej légie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok