Milinkovič verí že bude reprezentovať SR, motivuje ho prípad Diega Costu

SITA
16.4.2014 13:29

Hoci srbský stredopoliar futbalového Slovana Bratislava Marko Milinkovič už v minulosti nastúpil za svoju rodnú krajinu, verí, že v budúcnosti by mohol reprezentovať Slovensko, aj keď tomu bránia legislatívne dôvody.

Milinkovič verí že bude reprezentovať SR, motivuje ho prípad Diega Costu
SITA

Dvadsaťšesťročný rodák z Belehradu (nar. 16. apríla 1988) je blízko k zisku slovenského občianstva. "Už je to len otázka niekoľkých dní. Pokiaľ viem, všetky formality sú vyriešené, čakám na definitívne potvrdenie. Do klubu už prišiel list z ministerstva, ktorý o tom informoval," cituje denník Pravda stredopoliara belasých.

Podľa stanoviska legislatívno-právneho oddelenia Slovenského futbalového zväzu (SFZ) spred takmer roka však Milinkovič nemôže reprezentovať SR. "Marko Milinkovič podľa platnej legislatívy Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) nemôže reprezentovať Slovenskú republiku, nakoľko odohral súťažné stretnutie za mládežnícku reprezentáciu Srbska a v tom čase nemal občianstvo Slovenskej republiky. Ak by v čase, keď absolvoval tento zápas, mal už slovenské občianstvo, splnil by platné podmienky FIFA na zmenu asociácie, ktorú reprezentuje, a mohol by nastúpiť za Slovenskú republiku," znie lanské stanovisko spomenutého úseku SFZ, ku ktorému dospelo na základe konzultácie s FIFA.

"Nemám vedomosť o tom, že sa by tieto predpisy FIFA zmenili, takže stále platí naše stanovisko z minulého roka," povedal v stredu predpoludním pre agentúru SITA vedúci legislatívno-právneho oddelenia SFZ Jaroslav Rybánsky.

Milinkovič je bývalý srbský reprezentant do 21 rokov, v auguste 2009 odohral svoj jediný duel v seniorskom drese "Plavich" v príprave proti Juhoafrickej republike a verí, že by aj tak mohol nastúpiť za Slovensko. "Hral som len v prípravnom zápase, striedal som v jeho závere. V súčasnosti je pre mňa motiváciou Diego Costa, futbalista Atlética Madrid, ktorý dva razy nastúpil za Brazíliu a minulý mesiac reprezentoval Španielsko. Myslím si, že ani v mojom prípade to nie je stratené, dá sa to asi vybaviť. Ale, samozrejme, musí mať o mňa najmä záujem tréner slovenskej reprezentácie. Otázka stojí tak, či ma potrebuje," doplnil pre Pravdu Milinkovič.

Srb pôsobí na Slovensku siedmy rok, prvú polovicu slovenskej kariéry prežil v Košiciach, kde ho viedol súčasný reprezentačný tréner Ján Kozák. Slovenské občianstvo v nedávnej minulosti získali Argentínčan David Depetris a Togčan s nemeckými koreňmi Karim Guédé. Obaja už nastúpili za seniorský tím SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok