Na východe krajiny sú ruskí výsadkari, tvrdí ukrajinský vicepremiér

TA3 ČTK TASR SITA
16.4.2014 10:17

Ukrajina sa vláde v Kyjeve sype pod rukami. Na východe krajiny, v mestách Slavjansk a Kramatorsk, sa objavili vojaci na obrnených transportéroch, s ruskými vlajkami. Miestni obyvatelia tvrdia, že sú to ukrajinskí vojaci, ktorí prešli na stranu proruských separatistov. Vláda v Kyjeve to odmieta a obviňuje Rusko, že posiela na Ukrajinu svojich vojakov.

Strana regiónov v Doneckej oblasti vyzvala ozbrojencov na zloženie zbraní

Mimoriadny zjazd poslancov Strany regiónov na všetkých úrovniach Doneckej oblasti sa dnes vyslovil za realizáciu referenda o budúcom smerovaní Ukrajiny v deň prezidentských volieb 25. mája. Medzi požiadavkami, ktoré odzneli na fóre, patria aj zásadné zmeny v ukrajinskej ústave.

Šéf oblastnej organizácie Strany regiónov Mykola Levčenko, ktorý oboznámil zainteresovaných detailne s obsahom schválenej rezolúcie, vyzval všetkých, ktorí okupujú verejné budovy v oblasti, aby zložili zbrane a neohrozovali životy tamojších občanov.

Zároveň upozornil, že bez obnovenia riadnej prevádzky tamojších inštitúcií nebude fungovať vyplácanie platov, dôchodkov a sociálnych dávok. Súčasne však varoval zodpovedných činiteľov, že pokusy o násilné potlačenie pokojných prejavov názoru občanov sú neprípustné.

Separatisti sa zmocnili obrnených vozidiel, tvrdí Ukrajina

Proruskí separatisti s pomocou ruských agentov sa dnes zmocnili šiestich obrnených vozidiel ukrajinských ozbrojených síl, oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany. "Kolónu zablokoval v Kramatorsku dav miestnych ľudí, medzi nimi boli príslušníci ruskej diverzno-teroristickej skupiny," citovala z vyhlásenia ministerstva obrany agentúra Reuters.

Rezort tvrdí, že obrnené vozidlá sú momentálne v Slovjansku, kde ich strážia "ľudia v uniformách, ktorí nemajú nič spoločné s ukrajinskými ozbrojenými silami".

Vrchný veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe, americký generál Philip Breedlove, medzitým oznámil, že aliancia nevidí žiadnu významnú zmenu vo veľkosti alebo rozmiestnení ruských síl pri ukrajinskej hranici. Predstavitelia NATO predtým uviedli, že Rusi majú pri ukrajinskej hranici až 40.000 vojakov.

RIA Novosti: Ukrajinskí vojaci prebehli

Päťdesiat ukrajinských vojakov, ktorých vyslal Kyjev do Kramatorska proti stúpencom federalizácie, prešlo na druhú stranu, uviedli dnes pre agentúru RIA Novosti miestni aktivisti. Vojaci, ktorí prišli z Dnepropetrovska, odstránili ukrajinské vlajky zo svojich bojových vozidiel a zamierili do neďalekého Slovjanska. Jeden z nich pre RIA Novosti uviedol: "Videli sme, že títo ľudia nie sú ani separatisti, ani teroristi, ale obyčajní ľudia a odmietame proti nim bojovať." Niektoré z bojových vozidiel parkujú neďaleko slovjanskej radnice, ktorú majú pod kontrolou stúpenci federalizácie. Miestni obyvatelia sa fotia pred vozidlami a voľne sa rozprávajú s posádkami, píše RIA Novosti.

Rusko podľa premiéra vyváža na Ukrajinu terorizmus

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil v stredu Rusko z "vývozu terorizmu na Ukrajinu". Povedal, že nasadení ruskí agenti organizujú okupáciu štátnych budov ozbrojenými separatistami. Moskvu preto vyzval, aby okamžite stiahla "tieto diverzné skupiny", odsúdila terorizmus a zasadila sa za ukončenie okupácie vládnych budov. "Ruská federácia tak môže dokázať, že má záujem na stabilizácii situácie, o čom však pochybujem," vyhlásil Jaceňuk.

Obrnené vozidná s ruskou vlajkou

Šesť obrnených vozidiel pechoty s ruskou vlajkou na čele kolóny vstúpilo dnes do východoukrajinského mesta Slovjansk, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na očitého svedka.

Na každom z vozidiel sedelo niekoľko mužov v maskovacích uniformách bez rozlišovacích znakov. Reuters pripúšťa, že môže ísť o proruských aktivistov. Muži sú vyzbrojení samopalmi typu Kalašnikov, granátometmi, nožmi a pištoľami. Kolóna vozidiel zastala pred budovou radnice, ktorú už niekoľko dní okupujú proruskí separatisti.

Táto kolóna vozidiel prišla do Slovjanska smerom od asi 15 kilometrov vzdialeného mesta Kramatorsk. Agentúra UNIAN napísala, že v Kramatorsku sa dnes proruskí aktivisti zmocnili šiestich obrnených vozidiel pechoty. Na pomoc im prišli ozbrojené osoby v maskáčoch, ktoré na Ukrajine dostali prezývku "zelení ľudkovia".

Agentúra RIA Novosti na margo tejto udalosti napísala, že ukrajinskí vojaci prešli na stranu federalistov. Očitý svedok pre RIA Novosti uviedol, že obrnené transportéry najprv obkolesila skupina civilistov - väčšinou žien -, ktorí sa posádke snažili vysvetliť, že protestmi len bojujú za svoje práva. Potom na jeden z transportérov vyvesili ruskú vlajku a spolu s ukrajinskými vojakmi vošli do centra mesta, spresnil svedok.

Podľa Reuters nie je jasné, akým ozbrojeným silám obrnené vozidlá patria.

V Donecku je obsadená radnica

Podľa agentúry UNIAN sa situácia opäť komplikuje aj v Donecku, kde sídlo mestskej rady obsadila skupina domobrany z Charkova.

Asi 20 ľudí je ozbrojených samopalmi, bejzbalovými palicami a puškami. Cieľom ich akcie, ako uviedol jej vodca, je dosiahnuť súhlas kyjevskej vlády s vypísaním referenda o štatúte Doneckej oblasti. "Budeme tu, kým (vláda) naše požiadavky nesplní," vyhlásil pre UNIAN Oleksandr Zacharčenko.

O situácii v Doneckej oblasti dnes na neverejnom zasadnutí rokuje v Kyjeve aj ukrajinský parlament. Poslanci si v rámci schôdze vypočujú správy o situácii a miere ohrozenia územnej celistvosti Ukrajiny, ktoré prednesú predstavitelia tzv. silových rezortov.

Ukraine-9670205e2f5d43fd8d8b9cd629af7ec9.JPEG

Ukrajinská vláda tvrdí, že má dôkazy o Putiniovom klamstve

Ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema uviedol, že niet nijakých pochybností o pôsobení ruských výsadkárov na východe Ukrajiny, kde proruskí prívrženci federalizácie naďalej kontrolujú administratívne budovy v ôsmich mestách.

Jarema tvrdí, že v mestách Kramatorsk a Slovjansk na východe Ukrajiny operuje jednotka Kupianka-1, patriaca pod 45. výsadkárský pluk dislokovaný neďaleko Moskvy. "Preto všetky Putinove a Lavrovove vyhlásenia, že na Ukrajine nie sú ruské vojská, sú klamstvom," vyhlásil Jarema.

Ukrajinská tajná služba SBU dnes informovala, že v meste Melitopol v Záporožskej oblasti zadržala ukrajinského občana, ktorý je podozrivý zo spolupráce s ruskou vojenskou rozviedkou.

Podľa agentúry UNIAN muž v marci vycestoval na Krym, kde dostal inštrukcie ohľadom rozpútania protivládnych nepokojov v Luhanskej oblasti. Muža môžu obviniť z vlastizrady, dodala ukrajinská štátna tlačová agentúra Ukrinform.

Proruskí aktivisti majú pod kontrolou administratívne budovy a policajné stanice v ôsmich mestách juhovýchodnej Ukrajiny - ide o Slovjansk, Kramatorsk, Charcyzk, Mariupol, Horlivku, Makijevku, Ždanovku a Jenakijevo. V dôsledku tejto situácie vedenie krajiny začalo v utorok na severe Doneckej oblasti protiteroristickú operáciu. V jej rámci došlo aj k boju o letisko v  Kramatorsku, odkiaľ sa ukrajinským vojakom podarilo vypudiť prívržencov federalizácie Ukrajiny. Tí však naďalej blokujú vstupy na letisko.

Podľa Ukrinformu sa dnes ku Kramatorsku vydala veľká kolóna obrnenej techniky ukrajinských ozbrojených síl, ktorej úlohou je poskytnúť podporu jednotkám osobitného určenia nachádzajúcim sa už v meste.

Situácia v Slovjansku, kde separatisti kontrolujú policajnú stanicu a sídlo SBU, je "napätá", ale k bojom nedošlo, do mesta nevošla ani ukrajinská bojová technika, uviedol pre agentúru ITAR-TASS proruskými aktivistami dosadený primátor Viačeslav Ponomariov. Bližšie informácie poskytnúť nemohol, pretože v meste nefunguje telefonické spojenie a mobilná sieť vypadáva.

Podľa vedúceho ukrajinského Centra vojensko-politických štúdií Dmytra Tymčuka "ruskí diverzanti" v Slovjansku v noci nadnes dostali rozkaz opsutiť mesto. Ukrajinské ozbrojené sily preto mesto obľkúčili, aby im zabránili v úteku. Tymčuk na svojej facebookovej stránke napísal, že na východnej Ukrajine pôsobia podľa všetkého aj agenti ruskej vojenskej rozviedky a jednotka jej osobitného určenia. Tymčuk potvrdil prítomnosť medzičasom identifikovanej jednotky patriacej k 45. pluku ruskej vzdušnej pechoty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok