Naftogaz je ochotný platiť za plyn, cena však musí klesnúť

SITA
16.4.2014 08:36

Ukrajinská energetická spoločnosť Naftogaz je pripravená zaplatiť za importovaný plyn z Ruska. Za tento plyn je však Naftogaz ochotný zaplatiť 268,5 USD za tisíc metrov kubických. Predstavitelia ukrajinskej spoločnosti o tom informovali v utorok.

Naftogaz je ochotný platiť za plyn, cena však musí klesnúť
SITA/AP

Pre druhý kvartál tohto roku však spoločnosť Gazprom určila cenu plynu pre Ukrajinu na 485 USD za tisíc metrov kubických.

Spoločnosť Naftogaz zároveň uviedla, že podobnú ponuku zaslala spoločnosti Gazprom 4. apríla, no nedostala žiadnu odpoveď. "Naftogaz opakovane poslal svoj návrh o okamžitých platbách za dodávky importovaného plynu. Podmienkou ale je, že uzavrieme dohodu, ktorá stanoví cenu ruského plynu na úrovni 268,50 USD,“ uviedla spoločnosť Naftogaz.

Ukrajinu postihli politické nepokoje a napätie vo vzťahoch so susedným Ruskom, ktoré v marci anektovalo ukrajinský polostrov Krym. Ukrajina má napríklad problémy s cenami dodávok plynu. Ruská energetická spoločnosť Gazprom začiatkom mesiaca informovala o zvýšení ceny plynu pre Ukrajinu, a to na 485 USD za tisíc metrov kubických.

Zvýšenie nasledovalo len dva dni po tom, ako Gazprom oznámil, že od 1. apríla sa cena pre Ukrajinu zvyšuje o 44 percent na 385,5 USD za tisíc metrov kubických pre nezaplatené účty za plyn. Pôvodná cena bola pritom 268,50 USD, čo je o 80 percent menej ako najnovšia ruská ponuka. Dočasný ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk postup Ruska označil za "ekonomickú agresiu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok