Ruské lietadlá lietali tesne nad torpédoborcom USA

SITA
15.4.2014 16:27

Americká vláda vyjadrila v pondelok pobúrenie z informácií, podľa ktorých mala ruská stíhačka uskutočniť nízke prelety nad torpédoborcom USS Donald Cook, ktorý sa od štvrtka nachádza v Čiernom mori.

Ruské lietadlá lietali tesne nad torpédoborcom USA
SITA/AP

Podľa Pentagonu stroj Su-24 v sobotu večer opakovane prelietaval nad plavidlom. Údajne sa tak stalo 12-krát počas 90 minút v momente, keď loď vykonávala kontrolu v medzinárodných vodách mora. Vláda to označila za "provokatívne a neprofesionálne konanie" najmä v čase aktuálne napätej situácie na Ukrajine.

Američania poukázali, že to "nie je v súlade s národnými protokolmi a predchádzajúcimi dohodami o profesionálnej súčinnosti medzi našimi armádami". Podľa Pentagonu suchoj pohybujúci sa tesne nad loďou nereagoval na viaceré pokusy o nadviazanie komunikačného spojenia. Ako sa uvádza vo vyjadrení ministerstva obrany USA, "neveríme, že pilot sa sám od seba rozhodol pre takúto akciu", ktorá podľa rezortu "v ničom nepomáha v zmierňovaní napätia na Ukrajine".

Pentagon minulý týždeň potvrdil, že do Čierneho mora pripláva plavidlo americkej armády, ktorá chce takto uistiť svojich partnerov v regióne o podpore USA. Zároveň uviedol, že jej cieľom je "bližšie nešpecifikované cvičenie s partnerskými národmi". Plavidlo pomenované po väzňovi z Vietnamskej vojny momentálne kotví v rumunskom prístave. V marci do rovnakého regiónu dorazila ďalšia vojenská loď, taktiež torpédoborec USS Truxtun, ktorý absolvoval manévre s rumunským a bulharským námorníctvom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok