OĽaNO iniciujú mimoriadnu schôdzu na záchranu slovenskej pôdy

SITA
15.4.2014 11:35

Mimoriadnu schôdzu parlamentu s cieľom záchrany slovenskej pôdy iniciuje opozičné OĽaNO. Na zvolanie schôdze má OĽaNO zatiaľ prisľúbených 34 podpisov poslancov, návrh chcú do parlamentu predložiť po Veľkej noci.

OĽaNO iniciujú mimoriadnu schôdzu na záchranu slovenskej pôdy
SITA

"Od prvého mája si bude môcť slovenskú pôdu kúpiť každý bohatý Číňan alebo Arab, pestovať na nej plodiny a predávať ich do svojich domovských krajín. Nám zostane iba kupovať si potraviny z cudzích krajín, ak nám nejaké potraviny predajú," vysvetlil poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič. Podľa neho namiesto podpory domácich farmárov púšťame z rúk to najcennejšie, čo doma máme.

Obyčajní ľudia sa preto na mimoriadnej schôdzi chcú pýtať vlády, aké kroky podnikla a čo chce spraviť preto, aby slovenskú pôdu zachránila. Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek by mal podľa Viskupiča do parlamentu predložiť zákon v skrátenom legislatívnom konaní, ktorý by zamedzil nákupu pôdy cudzincom. Na zvolanie schôdze má OĽaNO zatiaľ prisľúbených 34 podpisov poslancov, návrh chcú do parlamentu predložiť po Veľkej noci. Mimoriadne zasadnutie by sa tak konalo do 1. mája.

OĽaNO bude rovnako v spolupráci s ďalšími európskymi krajinami presadzovať zber podpisov pod občiansku iniciatívu, ktorou by sa pôda v Európskej únii mohla ochrániť zmenou klasifikácie z kapitálu na národné kultúrne dedičstvo.

Od 1. mája tohto roka by sa malo skončiť trojročné prechodné obdobie na obmedzenie nadobúdania poľnohospodárskej pôdy na Slovensku, o ktorom v roku 2011 na základe žiadosti Slovenska rozhodla Európska komisia. Slovensko si pri vstupe do Európskej únie v máji 2004 uplatnilo moratórium na predaj poľnohospodárskej pôdy cudzincom - fyzickým osobám na obdobie siedmich rokov s platnosťou do 30. apríla 2011. V tomto období tak mohli pôdu na Slovensku kupovať iba právnické osoby so sídlom v zahraničí.

V januári 2011 však slovenská vláda schválila návrh na predĺženie moratória na nákup poľnohospodárskej pôdy a lesov cudzincami o ďalšie tri roky, do 30. apríla 2014. Tento návrh Slovensko predložilo Európskej komisii a tá ho v apríli 2011 schválila. "Maďarsko si vyjednalo pri predaji pôdy prísnejšie podmienky, Poľsko má výnimku, ktorá zabezpečuje, že pôdu nebudú predávať viac rokov a naši zástupcovia z tohto pohľadu nevyjednali takmer nič," dodal Viskupič. Poslanec za OĽaNO Martin Fecko upozornil, že podmienky na predaj pôdy každý štát určuje sám. V zahraničí má tak niekde na nákup pôdy predkupné právo štát alebo je viazané na trvalý pobyt.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok