Dražbu nacistických predmetov v Paríži po protestoch zrušili

SITA
15.4.2014 09:27

Francúzska aukčná spoločnosť Vermot de Pas zrušila plánovanú dražbu predmetov, ktoré patrili nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi a jeho zástupcovi Hermannovi Göringovi.

Dražbu nacistických predmetov v Paríži po protestoch zrušili
SITA/AP

Predstavitelia Vermot de Pas tak spravili po protestoch zo strany viacerých židovských organizácii, pričom dražbu odsúdila aj francúzska ministerka kultúry Aurélie Filippetti.

Aukcia sa mala uskutočniť 26. apríla v Paríži a malo sa na nej dražiť približne 40 predmetov, ktoré zabavili v máji 1945 v Hitlerovom dome v Bavorsku. Sú medzi napríklad Göringov cestovný pas, drevená truhlica označená svastikami, vreckovka s Hitlerovými iniciálami alebo rukopis zo 17. storočia, ktorý dostal Göring v roku 1935. Predstavitelia organizácie Conseil Représentatif des Institutions juives de France, ktorá zastrešuje jednotlivé židovské asociácie, uviedli, že táto aukcia by "ublížila pamiatke obetí nacistických zverstiev". "Plánovali sme túto aukciu ako súčasť našej zodpovednosti nezabudnúť. Určite sme nechceli vyvolať šok alebo polemiku," uviedla manažérka aukčnej spoločnosti Laudine de Pas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok