Západ a Rusko sa vzájomne obviňujú za ukrajinskú krízu

TASR, TA3, SITA
14.4.2014 06:23

V New Yorku v pondelok nad ránom mimoriadne zasadla Bezpečnostná rada OSN o vývoji na Ukrajine. Schôdzku iniciovalo Rusko. Dôvodom bolo oznámenie Kyjeva, že je pripravené odštartovať rozsiahlu protiteroristickú operáciu na východe krajiny proti promoskovským separatistom. Moskva chcela, aby im v tom rada zabránila. Ako sa dalo očakávať, na ničom sa nedohodli.

O napätí na Ukrajine rokujú ministri zahraničných vecí krajín EÚ v Luxemburgu

"Situácia na juhovýchodnej Ukrajine sa dostáva mimo kontroly," povedal ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin rade po tom, ako dal Kyjev separatistom ultimátum, aby opustili obsadené vládne budovy a zložili zbrane, inak im hrozí operácia bezpečnostných síl.

"Je to Západ, ktorý rozhodne o príležitosti zabrániť občianskej vojne na Ukrajine," vyhlásil Čurkin. "Niektorí ľudia, aj v tejto sále, nechcú vidieť skutočné dôvody toho, čo sa deje na Ukrajine, a neustále v tom vidia ruku Moskvy. Stačilo. Už stačilo," dodal s tvrdením, že naopak Ukrajina využíva radikálne neonacistické skupiny na narúšanie stability.

Americká veľvyslankyňa Samantha Powerová obvinila Moskvu, že podnecuje nestabilitu na Ukrajine a šíri dezinformácie. Protestujúci na východe Ukrajiny sú podľa nej dobre organizovaní a majú vojenské vybavenie.
"Ohrozené sú životy nevinných civilistov. Napriek tomu sme bombardovaní ruskými dezinformáciami a propagandou, pokým sú Ukrajinci konfrontovaní s popudzovaním a násilím," povedala Powerová. "Toto nie sú protesty, toto sú profesionálne vojenské operácie."

Britský veľvyslanec pri OSN Mark Lyall Grant uviedol, že Rusko zhromaždilo neďaleko ukrajinskej hranice od 35.000 do 40.000 dobre vybavených vojakov - popri 25.000 vojakoch, ktorých nedávno presunulo na Krym, pričlenený v marci k Ruskej federácii.

Ukrajinský veľvyslanec Jurij Serhejev po zasadnutí rady povedal, že "toto nie je vojna medzi Ukrajincami, toto bolo umelo vytvorené". "Odporúčam ruským kolegom, aby zavolali svojim ministrom, povedal im, nech zavolajú svojim agentom, aby prestali robiť, čo robia, nepodnecovali separatizmus, a tak nájdeme cestu, ako to zvládnuť," citovala ho agentúra AP.

Prvé mimoriadne zasadnutie BR OSN o ukrajinskej kríze za niekoľko týždňov zvolali na žiadosť Ruska. Podľa diplomatov si Moskva želala stretnutie za zatvorenými dverami, Francúzsko a ďalšie západné krajiny však trvali na verejnom zasadnutí.

Rada ani tentoraz - podobne ako na početných doterajších zasadnutiach na tému Ukrajiny - nepodnikla žiadne konkrétne kroky, čomu bránia ostré rozpory medzi Ruskom a Západom. V marci Rusko vetovalo západný návrh rezolúcie, ktorá by odsúdila referendum o odčlenení Krymu od Ukrajiny.

Na nedeľňajšom zasadnutí sa žiadna z krajín dôrazne nepostavila na obhajobu Ruska, konštatovala agentúra Reuters. Tradičný spojenec Moskvy v BR OSN, Čína, len vyzvala všetkých aktérov v ukrajinskej kríze, aby "zachovali pokoj a zdržanlivosť".

Šéfovia diplomacií odpovedia na Putinov list

Šéfovia diplomacií členských krajín EÚ na svojom pondelňajšom stretnutí v Bruseli navrhnú spoločnú odpoveď na štvrtkový list ruského prezidenta Vladimira Putina adresovaný 18 lídrom únie. Stane sa tak na žiadosť šéfa Európskej komisie Josého Manuela Barrosa. Ten spolu so stálym prezidentom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom korešpondenciu odovzdajú Moskve, ktorá blok varovala pred možnými problémami s dodávkami plynu cez Ukrajinu. Ministri zahraničných vecí by v pondelok zároveň mali hovoriť aj o prípadnom ďalšom rozšírení zoznamu ľudí postihnutých sankciami za marcové pričlenenie polostrova Krym k Rusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok