Košice uspeli v Nitre a vo finále vedú na zápasy 2:1

TA3 SITA
13.4.2014 22:03

Hokejisti Košíc triumfovali v nedeľňajšom treťom finále Slovnaft play-off Tipsport extraligy 2013/2014 nad domácou Nitrou 4:3 po predĺžení a v sérii hranej na štyri víťazstvá sa ujali vedenia 2:1.

Zverenci trénera Antona Tomka v prvom súboji finále pod Zoborom trikrát prehrávali, no zakaždým dokázali vyrovnať na 1:1, 2:2 aj 3:3. Za Nitru sa do streleckej listiny zapísali Piačka, M. Kováčik, L. Novák, za Košice Hrnka, M. Bartánus a T. Marcinko.

Rozhodnutie priniesol presný zásah Richarda Jenčíka v predĺžení

Štvrtý zápas je na programe v pondelok 14. apríla 2014 o 17.00 h opäť v Nitre a Košice si v ňom môžu vybojovať majstrovský mečbal. 

Hokej - Tipsport extraliga - Slovnaft play-off - finále - tretí zápas (hrá sa na štyri víťazstvá): 

HK Nitra - HC Košice 3:4 po predĺžení (1:1, 2:1, 0:1 - 0:1) - stav série: 1:2

Góly: 10. Piačka (Lelkeš, Nádašdi), 31. M. Kováčik (D. Milo, J. Ručkay), 39. L. Novák (R. Tománek, Ordzovenský) - 13. Hrnka (M. Bartánus, Klouček), 33. M. Bartánus, 47. T. Marcinko (M. Bartánus), 67. R. Jenčík (P. Bartoš)

Vylúčení: 4:6, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jonák, Lokšík - Rovenský, Smrek, 3600 divákov

Zostavy:

Nitra: Kristan - Milo, Nádašdi, König, Ordzovenský, M. Novák, F. Kuzma, Bača, Ďurkech - J. Ručkay, Miroslav Kováčik, H. Ručkay - L. Novák, Stümpel, R. Tománek - Martin Segľa, T. Chrenko, Bajtek - Piačka, Lelkeš, R. Mráz

Košice: Staňa - Cebák, Štrbák, Klouček, Deyl, Kolba, Šeda, Macejko - G. Spilar, P. Bartoš, R. Jenčík - Hrnka, T. Marcinko, M. Bartánus - Bicek, Češík, Sojčík - Skalický, Matúš Chovan, Hinďoš 

V treťom zápase finálovej série a historicky prvom pred nitrianskym publikom sa od úvodu hral aktívny hokej. Ako prvý vyskúšal pozornosť Staňu Lukáš Novák, ktorý však osamotený netrafil. Nitra pokračovala v aktivite a častou streľbou ohrozovala brankára hostí, ktorého v polovici prvej tretiny prekonal Piačka strelou z ľavej strany. Po góle mali hostia možnosť presilovky piatich proti trom. Tú využili až v čase, keď vylúčený M. Kováčik opustil trestnú lavicu.

Druhá tretina sa hrala v opatrnejšom duchu a vynikali pozorné obrany. Zmenu priniesla 31. min, keď v početnej výhode Košice nevyhodili puk z pásma a misky váh na stranu Nitry priklonil M. Kováčik po prihrávke Dušana Mila. Domáci sa neradovali z vedenia dlho, už o dve minúty neskôr vyrovnali Košice, keď Kristana na dvakrát prekonal Bartánus. Nitra však opäť využila presilovú hru po ukážkovej akcii v 39. min vďaka zakončeniu Lukáša Nováka a do kabín odchádzala s jednogólovým náskokom. 
Záverečná tretina priniesla pozorný hokej. V prečíslení dvoch proti jednému Lelkeš nevyužil dobrú prihávku od Chrenka a následne Nitra inkasovala - po strele Bartánusa sa odrazený puk dostal k Marcinkovi, ktorý vyrovnal na 3:3. Nitra po góle pôsobila zaskočene a Deyl nastretlil v 48. min hornú žŕdku. Do konca tretej časti sa obe mužstvá už nepresadili a stretnutie dospelo až do predĺženia. 
V ňom mohol rozhodnúť Tomáš Chrenko, ale jeho strelu švihom efektným semaforom zneškodnil Staňa. Víťazný gól dosiahli Košice po chybe domácej obrany, ktorú zužitkoval po prihrávke od Bartoša Richard Jenčík. 

Hlasy:

Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "Videli sme typický zápas tejto série plný osobných súbojov a bojovnosti, od ktorej sme napokon upustil, čo vyústilo do víťazného gólu v predĺžení."

Anton Tomko (tréner Košíc): "V zápase sme neustále doťahovali náskok súpera, na konci sme mohli aj rozhodnúť. Stretnutie dospelo do predĺženia, v ňom sme uspeli."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok