Francúzsky minister zahraničia navštívil Kubu po 30 rokoch

TASR
13.4.2014 08:24

Francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius navštívil Kubu, čo je prvýkrát za posledných 30 rokov, ako vysokopostavený francúzsky predstaviteľ navštívil túto ostrovnú krajinu, informovala o tom agentúra AP.

Francúzsky minister zahraničia navštívil Kubu po 30 rokoch
SITA

Fabius pricestoval do Havany z Mexika, kde sa zúčastnil oficiálnej návštevy francúzskeho prezidenta Francoisa Hollandea v tejto krajine. V Havane sa stretol so svojím kubánskym náprotivkom, ministrom zahraničných vecí Brunom Rodriguezom.

Podľa francúzskych úradov je zmyslom cesty podporiť obchodné vzťahmi medzi oboma krajinami a napomôcť francúzskym firmám, ktoré by na Kube chceli podnikať.

"Chceme posilniť naše vzťahy s Južnou Amerikou a najmä s Kubou," povedal Fabius novinárom.
Európska únia prerušila spoluprácu s Kubou ešte v roku 2003 v reakcii na uväznenie 75 disidentov.

Vzájomný dialóg bol obnovený o päť rokov neskôr pod podmienkou zlepšenia situácie v oblasti ľudských práv. Vo februári sa ministri zahraničných vecí EÚ dohodli na začatí nových rozhovorov s kubánskou vládou, ktorých výsledkom by mala byť široká politická dohoda.

Francúzska návšteva nasleduje potom, čo kubánski zákonodarcovia schválili zákon, ktorého cieľom je zatraktívnenie krajiny pre zahraničných investorov. Tento krok je považovaný za kľúčový pre ozdravenie upadajúcej kubánskej ekonomiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok