V Maďarsku poškodili vznikajúci pamätník obetiam nacizmu

SITA
12.4.2014 17:13

Monument bude stáť na budapeštianskom Námestí nezávislosti a zobrazovať bude nemeckého orla unášajúceho archanjela Gabriela, jedného zo symbolov Maďarska, ktoré bolo počas druhej svetovej vojny spojencom nacistického Nemecka.

V Maďarsku poškodili vznikajúci pamätník obetiam nacizmu
SITA

Demonštranti počas piatkovej akcie v centre Budapešti poškodili stále nedokončený pamätník venovaný obetiam nacistickej okupácie Maďarska spred 70 rokov. Podľa medializovaných informácií skupina desiatok ľudí prekonala oplotenie stavby a rozobrala niektoré z oceľových podpier základov. Následne na miesto položili kvety a sviečky. Podobné akcie sa na Námestí nezávislosti odohrali už niekoľkokrát od utorňajšieho začiatku prác na spornom pamätníku. Ten by mali dokončiť ku koncu mája. Pôvodne pritom mal byť odovzdaný v marci, no údajne pre konanie minulotýždňových volieb jeho odhalenie odložili.

Vláda pomník opísala ako snahu o "pripomenutie si obetí nemeckej okupácie Maďarska". Pôvodne malo ísť o spomienku na samotnú okupáciu, pričom dielo mali slávnostne odhaliť 19. marca, keď do krajiny vpochodovali fašistické jednotky. Židom v Maďarsku prekáža, že Budapešť tým bagatelizuje vlastnú účasť na holokauste. Monument bude stáť na budapeštianskom Námestí nezávislosti a zobrazovať bude nemeckého orla unášajúceho archanjela Gabriela, jedného zo symbolov Maďarska. To však bolo počas druhej svetovej vojny spojencom nacistického Nemecka. Adolf Hitler dal však príkaz na jeho okupáciu pre obavy, že Budapešť sa chce pridať k spojencom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok