Putin: List nebol určený USA, nepatrí sa čítať cudziu poštu

SITA
11.4.2014 20:53

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyjadril počudovanie na promptnou reakciou USA na jeho štvrtkový list európskych lídrom, v ktorom ich informoval o problematickej situácii vo veci dodávok ruského plynu do Európy cez Ukrajinu. Podľa jeho slov nebola korešpondencia určená Washingtonu a preto ho jeho reakcia prekvapuje.

Putin: List nebol určený USA, nepatrí sa čítať cudziu poštu
SITA

Trojnásobný prezident Ruska na zasadnutí ruskej bezpečnostnej rady zároveň potvrdil, že Ukrajina neuhrádza svoje záväzky a práve preto sa obrátil na lídrov členských krajín únie. USA to však označili za "vydieranie Ukrajiny plynom". Podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova pritom išlo o vôbec prvú zahraničnú reakciu na korešpondenciu Kremľa určenú 18 štátnikom únie.

"Je to troška čudné, to každopádne. Nepatrí sa čítať korešpondenciu iných ľudí. Nebola adresovaná im, ale odberateľom plynu v Európe. Všetci sme si síce zvykli, že naši americkí priatelia odpočúvajú, no uchýlenie sa k špehovaniu je nedôstojné," povedal v piatok Putin. "Rozdávanie sladkostí na Majdane nestačí na záchranu ekonomiky Ukrajiny pred pádom do úplného chaosu," podotkol ruský prezident. Ten lídrom členských krajín EÚ vrátane Francúzska, Bulharska, Poľska či Slovenska oznámil, že spor medzi Ruskom a Ukrajinou môže mať negatívne dopady na dodávky plynu pre európskych odberateľov. Situáciu označil za "naliehavú" a navrhol "mechanizmus dialógu". Kyjev totiž porušuje zmluvné podmienky a "Moskva nemôže niesť ukrajinské bremeno samo", píše sa okrem iného v Putinovom liste.

Rusko minulý týždeň zvýšilo Ukrajine cenu plynu o 80 percent na 485 dolárov za tisíc kubických metrov. Dodávky z Ruska pokrývajú 30 percent spotreby plynu v Európe, pričom polovica exportu ruského plynu na európske trhy sa prepravuje cez Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok