Brusel chce pomôcť Ukrajine splatiť dlh za ruský plyn

SITA
11.4.2014 16:12

Európska únia chce pomôcť Ukrajine splatiť dlh za ruský plyn. Vyhlásil to v piatok európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger. V otázke stability dodávok plynu z Ruska pre Európu podľa neho nie je dôvod na paniku.

Brusel chce pomôcť Ukrajine splatiť dlh za ruský plyn
SITA/AP

Je dôležité zabezpečiť, aby Ukrajina dokázala platiť a jej dlh za ruský plyn ďalej nerástol, povedal komisár pre rakúsku rozhlasovú stanicu ORF. Na uhradenie otvorených záväzkov by bolo možné použiť prostriedky z programu finančnej pomoci, ktorý Kyjevu prisľúbili Medzinárodný menový fond (MMF), Európska únia a Svetová banka (SB), povedal Oettinger. O situácii chce rokovať v pondelok s ukrajinskými ministrami energetiky a zahraničných vecí.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v liste lídrom 18 európskych krajín varoval pred zastavením dodávok plynu Ukrajine, ak Kyjev nebude včas plniť svoje záväzky. To by mohlo v budúcnosti ohroziť dodávky plynu, ktoré sa do Európy prepravujú cez Ukrajinu.

Európsky komisár pre energetiku upozornil, že časť ruských pohľadávok voči Kyjevu je nepodložená. Únia chce v najbližších týždňoch pripraviť mechanizmus, ktorý umožní Kyjevu uhradiť otvorené platby, "avšak nie podľa účtovníctva pána Putina, ale podľa toho, čo je zmluvne správne", zdôraznil Oettinger.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok