Ministri obrany Slovenska a Česka avizovali konktrétne projekty spolupráce

TASR TA3
11.4.2014 12:26

Ministri obrany Slovenska a Česka podpíšu na spoločnom zasadnutí vlád minimálne dva dokumenty o spolupráci. Slovenský minister Martin Glváč (Smer-SD) dnes po rokovaní s českým rezortným kolegom Martinom Stropnickým avizoval, že nepôjde len o memorandá o porozumení, ale "vysoko konkrétne veci, kde pôjdeme do spoločných projektov".

"My si pripravujeme veľmi konkrétne body materiálov na spoločné zasadnutie oboch vlád. Tam tých konkrétností bude celý rad," doplnil Stropnický. Spoločné rokovanie vlád Slovenskej republiky a Českej republiky sa uskutoční 24. apríla v Skalici. Stropnický ďalej uviedol, že sa rokuje veľmi rýchlo, netreba veľa vysvetľovať a obe strany myslia rovnako. Pripomenul, že už veľa slovenských a českých ministrov obrany hovorilo o spoločnej spolupráci, no nikdy sa reálne nerozvinula. "Teraz je reálna šanca, že v celom rade krokov budeme postupovať spoločne," povedal. Naznačil, že spolupráca by mohla byť v zdieľaní niektorých zbraňových systémov a spoločnom plánovaní.

"Rozprávali sme sa o prípadnom spoločnom zdieľaní kapacít vzdušných síl, o tom, ako budeme pokračovať vo výcviku v pozemných silách, čo nás čaká a aká bude zmena našich úloh vzhľadom na medzinárodnú situáciu a čo sa od nás bude očakávať vzhľadom na situáciu na Ukrajine," pokračoval Glváč. Ďalej uviedol, že obstarávanie v rámci rezortu je veľmi zdĺhavé. "Budeme musieť nájsť mechanizmus ako komfortnejšie a rýchlejšie reagovať na požiadavky, ktoré máme v rámci NATO," povedal.

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, ktorý v stredu 10. apríla pricestoval na návštevu Českej republiky, priviezol so sebou aj správu upozorňujúcu na zlý stav českej armády. Stav časti jednotiek českej armády správa označuje za kritický. Aliancia varuje, že ak ČR neinvestuje viac peňazí do svojej obrany, v prípade skutočnej vojny by nebola ako spojenec veľmi platná. Samotný Rasmussen uviedol, že ČR investuje do svojej obrany príliš málo peňazí. Podľa Stropnického Rasmussem povedal aj to, že Česko je v rámci NATO spoľahlivý partner. "Pre mňa je to pri vyjednávaní o rozpočte svojím spôsobom pomoc," povedal Stropnický. "Určite sme na tom podobne, v mnohých segmentoch možno ešte horšie," reagoval Glváč. Dodal však, že situácia na Ukrajine možno bude prelomová "na tlak na zmenu štruktúry a pôsobenie ozbrojených síl v tomto teritóriu, či už v rámci V4 alebo ďalej". Doplnil, že rezort obrany ešte pred letom naštartuje najvýraznejšie projekty v rámci akvizícii za posledných desať rokov.

Pozrite si aj TA3 Špeciál

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok