Ministerka zdravotníctva odstúpila z funkcie pre problémy s Obamacare

TASR
11.4.2014 08:59

Americká ministerka zdravotníctva a sociálnej starostlivosti Kathleen Sebeliusová vo štvrtok oznámila, že odstupuje zo svojej funkcie, informovala agentúra Reuters. Sebeliusovej rezignácia prichádza len týždeň po skončení problematickej prvej fázy zavedenia opozíciou kritizovanej zdravotníckej reformy Obamacare.

Ministerka zdravotníctva odstúpila z funkcie pre problémy s Obamacare
SITA/AP

Americký prezident Barack Obama rezignáciu 65-ročnej Sebeliusovej akceptoval a za jej nástupkyňu vymenoval Sylviu Mathewsovú Burwellovú, ktorá doposiaľ pôsobila na poste riaditeľky kancelárie pre rozpočet Bieleho domu.
Sebeliusová sa ocitla pod tlakom po početných technických zlyhaniach webových stránok ponúk zdravotného poistenia v rámci Obamacare, pripomína agentúra DPA. Webové stránky, prostredníctvom ktorých sa Američania mohli prihlásiť na poistenie, niekoľko mesiacov opätovne kolabovali. Prvá fáza zavedenia zdravotníckej reformy tak pre vládu priniesla veľké nepríjemnosti a Barack Obama sa musel viackrát ospravedlňovať.

Zdravotnícka reforma je najdôležitejším vnútropolitickým reformným dielom amerického prezidenta. Ústrednou témou bola už aj v čase volebnej kampane v roku 2008.

Napriek všetkým problémom sa doposiaľ na poistenie v rámci zdravotníckej reformy prihlásilo viac než sedem miliónov Američanov, píše DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok