NATO ukázalo satelitné zábery ruských síl, Moskva tvrdí, že sú staré

TASR
10.4.2014 20:26

NATO dnes zverejnilo satelitné snímky, na ktorých vidieť rozmiestnenie približne 40.000 ruských vojakov a techniky v blízkosti ukrajinskej hranice. Na fotografiách sú tiež dlhé rady tankov, obrnených vozidiel, delostrelectvo a vzdušné sily, pripravené na vojenskú akciu, informovala tlačová agentúra Reuters.

NATO ukázalo satelitné zábery ruských síl, Moskva tvrdí, že sú staré
SITA

Podľa ruskej agentúry RIA, ktorá sa odvolala na predstaviteľa generálneho štábu ruskej armády, však boli predložené satelitné snímky urobené v auguste 2013.

Táto správa prišla niekoľko hodín po tom, ako NATO zverejnilo snímky, na ktorých údajne vidieť ruské jednotky. Aliancia uviedla, že fotografie boli urobené v období od 22. marca do 2. apríla.

Britský brigádny generál Gary Deakin vo vojenskej centrále NATO v belgickom Homse povedal, že ruské jednotky sú vysoko spôsobilé a pripravené. Dodal, že majú možnosti na to, aby sa rýchlo dostali na Ukrajinu, keď dostanú taký rozkaz.

Ak ruskí politické lídri rozhodnú o vyslaní jednotiek na Ukrajinu, prvé ruské sily by sa mohli presunúť v priebehu 12 hodín, skonštatoval Reuters. Deakin novinárom tiež povedal, že NATO spozorovalo ruské jednotky na viac ako sto rôznych miestach v blízkosti ukrajinskej hranice.

Predstavitelia aliancie predložili komerčné satelitné snímky ako dôkaz, čo podporuje ich varovanie pred zhromažďovaním ruských síl, ktoré by mohlo ohroziť Ukrajinu.

Rusko odmieta, že by malo pri hraniciach s Ukrajinou silné jednotky a obviňuje NATO, že podnecuje obavy v snahách zvýšiť podporu aliancie.

Mnohé miesta na záberoch vyzerali skôr ako polia než vybudované vojenské základne. Boli vo vzdialenosti 40 až 150 kilometrov od ukrajinskej hranice, mieni Reuters.

Ruská okupácia a anexia ukrajinského krymského regiónu spôsobili najväčšiu krízu vo vzťahoch medzi Západom a Východom od čias studenej vojny. V Kyjeve vyvolali aj obavy, že Moskva by mohla poslať jednotky i do ďalších častí Ukrajiny.

zábery NATO ruská armáda 1 (SITA).jpg
zábery NATO ruská armáda 2 (SITA).jpg
zábery NATO ruská armáda 3 (SITA).jpg
zábery NATO ruská armáda 4 (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok