Su Ťij a Merkelová mali v Berlíne sesterské stretnutie

TASR
10.4.2014 16:35

Mjanmarská opozičná líderka a laureátka Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij vyhlásila, že mala dnes v Berlíne s Angelou Merkelovou v úrade nemeckej kancelárky "sesterské" stretnutie.

Su Ťij a Merkelová mali v Berlíne sesterské stretnutie
SITA/AP

Su Ťij (68) je na svojej prvej návšteve Berlína odvtedy, čo sa Mjanmarsko vydalo na cestu k demokracii a slobodnému trhu, informovala tlačová agentúra DPA.

Mjanmarská opozičná líderka označila Berlín za symbol úspechu v dosiahnutí zjednotenia. Su Ťij na svojom vôbec prvom stretnutí s Merkelovou povedala, že kedysi rozdelený Berlín symbolizuje, ako sa môžu rôzni ľudia a rôzne ideológie zjednotiť. Vyjadrila tiež nádej, že Mjanmarsko sa môže zmeniť na "skutočne demokratický zväz", napísala agentúra AP.

Mjanmarská svetoznáma politička uviedla, že atmosféra stretnutia s kancelárkou bola "skôr žensky solidárna".
Obe líderky sa pred rozhovormi nakrátko postavili pred kamery spravodajských médií, ale nenaplánovali žiadnu tlačovú konferenciu.

Merkelová vyzdvihla a pochválila mjanmarskú političku slovami: "Neuveriteľne dlho žila v domácom väzení a nikdy sa nevzdala svojho politického presvedčenia ani ideálov."

Kancelárka uviedla, že budú spolu diskutovať o tom, "ako môžeme my z nemeckej strany pomôcť... ľudu Mjanmarska pri otváraní lepšej budúcnosti".

Nemecký prezident Joachim Gauck privítal Su Ťij už skôr, na začiatku jej návštevy v Berlíne. Prodemokratická ikona sa podpísala do knihy návštev v prezidentskom paláci Schloss Bellevue v Berlíne a obedovala spolu s Gauckom a jeho partnerkou, nemeckou novinárkou Danielou Schadtovou. Neskôr sa Su Ťij poďakovala Gauckovi za "vrúcnosť a srdečnosť".

V piatok udelia Su Ťij Medzinárodnú cenu Willyho Brandta, ktorú dostávajú osoby alebo inštitúcie, presadzujúce medzinárodné porozumenie medzi ľuďmi.

Cenu začali udeľovať v roku 2011 na počesť bývalého nemeckého kancelára Willyho Brandta a v minulosti ju už získal v Berlíne pôsobiaci dirigent Daniel Barenboim aj egyptská spisovateľka Laila Solimanová.

Prezident Gauck sa stretol so Su Ťij už vo februári počas svojej návštevy v Mjanmarsku.

Su Ťij sa podľa očakávania niektorých analytikov bude na budúci rok uchádzať o prezidentských úrad - ak sa zmení časť mjanmarskej ústavy, ktorá zakazuje jej kandidatúru. Politička bola v období vojenskej diktatúry zadržiavaná v domácom väzení vyše desať rokov za obhajovanie prodemokratických zmien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok