Slovenské hospodárstvo bude zrýchľovať, tvrdí MMF

SITA TA3
9.4.2014 12:09

Slovenské hospodárstvo bude v ďalších rokoch postupne zrýchľovať svoju dynamiku. Tvrdí to Medzinárodný menový fond (MMF) vo svojej najnovšej prognóze globálneho ekonomického vývoja, podľa ktorej hospodársky rast na Slovensku v tomto roku zrýchli z vlaňajších 0,9 % na 2,3 %.

Slovenské hospodárstvo bude zrýchľovať, tvrdí MMF
ČTK

V roku 2015 by mal rast hrubého domáceho produktu opäť mierne zrýchliť na 3 %. Slovenský hospodársky rast by tak mal aj naďalej patriť medzi najrýchlejšie v rámci eurozóny spolu s pobaltskými štátmi.

Medzinárodný menový fond zároveň avizuje, že inflácia na pomerne nízkych úrovniach zostane aj v najbližšom období. V tomto roku dokonca spotrebiteľské ceny podľa prognózy fondu na Slovensku porastú iba o 0,7 %, kým vlani sa zvýšili o 1,5 %. V roku 2015 by mala inflácia zrýchliť na 1,6 %.

Výraznejšie posuny však nemožno očakávať ani pri vývoji nezamestnanosti. Tá by podľa fondu mala v nasledujúcom období klesať, avšak len mierne. Oproti vlaňajšej 14,2-percentnej miere nezamestnanosti by mala v tomto roku dosiahnuť nezamestnanosť 13,9 %.

Viac nám povedal Vladimír Vaňo, analytik Sberbank Slovensko

Hovorili sme aj s Michalom Páleníkom z Inštitútu zamestnanosti

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok