Snowden vypovedal pred Radou Európy o sledovaní NSA

TASR
8.4.2014 21:12

Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden dnes počas živého videoprenosu v Rade Európy povedal, že Spojené štáty sledovali prominentné ľudskoprávne organizácie.

Snowden vypovedal pred Radou Európy o sledovaní NSA
SITA

Rada Európy je hlavná európska organizácia, ktorá sa venuje problematike dodržiavania ľudských práv.
Snowden počas svojho svedectva uviedol, že americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) úmyselne sledovala organizácie, ako je Human Rights Watch (HRW) a Amnesty International (AI), napísal britský denník The Guardian.

"NSA sa konkrétne zameriavala buď na vodcov, alebo členov personálu vo viacerých občianskych a nevládnych organizáciách... vrátane domácich vnútri hraníc Spojených štátov," povedal Snowden.
Edward Snowden nespresnil, ktoré konkrétne ľudskoprávne organizácie NSA sledovala.

Po otázke zhromaždenia, či USA sledovali "vysoko citlivú a tajnú komunikáciu" hlavných spoločností venujúcich sa dodržiavaniu ľudských práv, ako je HRW a AI, povedal, že "odpoveď je, bezpochyby, áno".
Poskytol tiež svoje odborné stanovisko k tomu, ako sledovacie programy NSA porušujú legislatívu Európskej únie o ochrane súkromia.

Snowden povedal, že programy ako Xkeyscore - informoval o ňom denník The Guardian vlani v júli - používajú sofistikované techniky zhromažďovania informácií, tzv. data mining, aby zobrazili miliardy súkromných komunikácií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok