Žitňanská sa má stať podpredsedníčkou strany Most-Híd

TASR TA3
8.4.2014 12:07

Predsedníctvo Mostu-Híd dnes potvrdilo vstup nezaradenej poslankyne NR SR Lucie Žitňanskej do strany. Žitňanská bude pôsobiť v poslaneckom klube bugárovcov s tým, že v septembri na straníckom sneme sa má stať aj podpredsedníčkou Mostu-Híd.

Žitňanskej vstup do politického subjektu Bélu Bugára je súčasťou ambície Mostu-Híd vybudovať silnú občiansku stranu. Aj preto by sa mal jej názov zmeniť zo súčasného Most-Híd - Strana spolupráce na Most-Híd - Občianska strana. "Na Slovensku už dlhšie badať pohyby na politickej scéne. Ľudia očakávajú namiesto šarvátok a politikárčenia riešenie problémov," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Bugár s tým, že chce budovať občiansku víziu SR.

Líder Mostu-Híd je presvedčený, že dnes už nestačia všeobecné deklarácie. "Nestačí ani populistické delenie politikov na starých a nových. Občania očakávajú riešenie ich problémov. V súlade s rozhodnutím Republikovej rady vytvoriť občiansku víziu a posilniť občiansky charakter našej strany sme sa rozhodli posilniť stranu aj personálne," vysvetlil. Podľa jeho slov navyše platí ponuka, že kto sa chce na tomto projekte zúčastniť, dvere má otvorené.

Most-Híd zrejme pri Žitňanskej neskončí, slovenský pilier v strane chce naďalej posilňovať. "Chceme sa objavovať aj na severe Slovenska," avizoval Bugár.

Žitňanská vysvetlila, že jej rozhodnutie vstúpiť k bugárovcom bolo aj hodnotové a pocitové. "Post podpredsedníčky nebol pre mňa rozhodujúci. Ak by som neverila, že Most-Híd je pripravený urobiť vážny krok dopredu, tak by to nebolo zaujímavé," uviedla s tým, že maďarsky nevie, ale nevníma to ako problém. Žitňanská deklarovala pripravenosť urobiť všetko, čo je v jej silách, aby na Slovensku existovala spravodlivosť a aby demokracia nebola len synonymom vlády väčšiny, ale vlády, ktorá rešpektuje zákon a individuálne práva.

Na otázku, či dostala ponuku aj od Radoslava Procházku vstúpiť do jeho nového projektu, odvetila, že sa rozprávali krátko, ale o jeho novej strane nie. Tiež uviedla, že nepatrí ku konzervatívnym pravicovým politikom. Skutočnosť, že sa k Procházkovi pridal je dlhoročný spolupracovník Miroslav Beblavý (nezaradený), okomentovala tým, že bol a aj bude jej kamarátom, s ktorým chce naďalej spolupracovať.

Žitňanská doteraz pôsobila ako nezaradená poslankyňa Národnej rady SR. Roky bola členkou SDKÚ-DS, dvakrát viedla ministerstvo spravodlivosti. Vlani v decembri vystúpila z SDKÚ-DS. Ako dôvod uviedla nejasnosť postojov strany, stratu obsahu politiky, neschopnosť prijímať rozhodnutia.

Pozrite si tlačovú besedu Bélu Bugára a Lucie Žitňanskej

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok