Microsoft dnes končí podporu pre operačný systém Windows XP

TASR TA3
8.4.2014 10:22

Microsoft dnes ukončí podporu pre stále populárny operačný systém Windows XP. Odhaduje sa, že 30 % firiem a spotrebiteľov ešte stále používa tento 12-rokov starý systém. Ukončenie podpory predstavuje bezpečnostné riziko pre počítače s týmto systémom. Informovala o tom agentúra AP.

Americký softvérový koncern dal od roku 2001 do predaja niekoľko nových operačných systémov Windows, ale žiaden z nich nedosiahol popularitu systému XP. Vďačí za to aj neočakávane dlhej životnosti počítačov, na ktorých je nainštalovaný. Podľa analytikov, ak má nejaký počítač viac než päť rokov, existuje veľká pravdepodobnosť, že má operačný systém Windows XP.

Užívatelia môžu aj po dnešku používať operačný systém XP, ale Microsoft už nebude poskytovať nové bezpečnostné aktualizácie ani ďalšie záplaty riešiace problémy nesúvisiace s bezpečnosťou a online technickú podporu. Microsoft bude do 14. júla 2015 poskytovať aktualizácie na odstraňovanie škodlivého softvéru (malware). Varoval však, že pomoc týchto aktualizácií môže byť len obmedzená v prípade zastaraného operačného systému.
Ukončenie podpory predstavuje podľa expertov bezpečnostné aj prevádzkové riziko pre počítače naďalej používajúce operačný systém XP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok